Nikar na Kredarico brez rezervacije! (svarijo oskrbniki doma)

Nikar na Kredarico brez rezervacije! (svarijo oskrbniki doma) (foto: profimedia) profimedia
29. 8. 2022

Situacija je resnejša, kot smo mislili. Kljub dežju še ni konec suše, zato tudi v gorah vladajo posebne razmere. Držite se opozoril in priporočil oskrbnikov koč!

Kot smo že pisali, morajo planinci zaradi suše upoštevati posebne ukrepe, ki veljajo v planinskih kočah. Preverite, kako kritično je stanje: Pomembno! Če se te dni odpravljate v gore – trenutno veljajo posebni ukrepi

Sedaj so se oglasili s Triglavskega doma na Kredarici in pohodnike pozvali, naj se ne odpravljajo k njim v kočo brez predhodne rezervacije. Dom sicer sprejme približno 300 gostov, vendar so zaradi pomanjkanja vode število postelj prepolovili. Kot je v izjavi povedal oskrbnik Herman Uranič, ne gre za to, da gostje niso zaželeni, ampak gre za problem pomanjkanja vode. 

Omejeno tuširanje, kartonasti lončki in ogromen strošek dostave

V domu se trudijo čimbolj varčevati z vodo, a kljub temu jim gre sedaj že precej na tesno. Pomanjkanja vode namreč ne morejo rešiti s tem, da jo planinci prinesejo s seboj, saj se uporablja tudi za čiščenje kuhinje in druga gospodinjska opavila, pa za prhanje oskrbnikov. Sedaj so sprejeli nujne ukrepe, zato pijačo strežejo v kartonastih kozarcih, in če bo treba, bodo začeli uporabljati tudi papirnate krožnike, pravijo. Oskrbniki pa se prhajo približno 1-krat tedensko. 

Trenutno ocenjujejo, da imajo vode za približno 10 dni,

potem pa je bo, če ne bo dežja, popolnoma zmanjkalo. Kaj se zgodi v tem primeru? Seveda je možna dostava vode do koče, vendar je to ogromen strošek, ki bi se mu radi izognili. Oskrbnik Uranič pravi, da bi za 3 kubične metre vode odšteli 5000€, to pa zadostuje le za en dan. 

Obisk doma je letos precej boljši od lanske sezone, saj so imeli med 20 in 30 % gostov več in za skoraj 200.000€ več prometa. Med gosti prevladujejo tujci, najpogosteje boste srečali Poljake, Čehe, Nemce, Avstrijce in Francoze. 

S pomanjkanjem vode se borijo tudi v drugih planinskih kočah, zato obiskovalce prosijo, naj z vodo varčujejo in upoštevajo izredne razmere. Osebna higiena naj bo minimalna in ne bodite presenečeni, če v nekaterih kočah v ta namen ne bo tekoče vode. Bodite potrpežljivi in s seboj vedno vzemite vlažilne robčke (nesite jih tudi s seboj v dolino in ohranite naravo). 

Vir: RTV