Nova naj planinska pot spada med najdaljše in najzahtevnejše slovenske zavarovane poti! Veste, katera je?

Nova naj planinska pot spada med najdaljše in najzahtevnejše slovenske zavarovane poti! Veste, katera je? (foto: Profimedia) Profimedia
4. 7. 2022

Letošnjo naj planinsko pot štejemo med zelo zahtevne, zato jo prehodite le, če imate veliko izkušenj s pohodništvom in zahajanjem v gore. Za čisto vse pohodnike pa imamo nagradni izziv! 

Vsako leto izberemo Naj planinsko pot, ki ji je nato namenjena obnova, te pa se lotijo markacisti - predani prostovoljci, ki jim ni vseeno za urejenost gorskih poti. 

"Gre za prave heroje, ki nas lahko spodbudijo, da tudi sami z majhnimi dejanji, kot so pravilna oprema, ustrezen izbor ciljev glede na našo fizično kondicijo ter pripravljenost, da s hribov poleg lepih spominov odnesemo vsaj svoje odpadke, morda pa tudi kakšno »tujo« smet, prispevamo k ohranjanju čiste in varne narave ter tako ustvarjamo varnejšo in trajnejšo prihodnost," o namenu izbora Naj planinska pot pove Ana Cergolj Kebler, vodja akcije Očistimo naše gore v Zavarovalnici Triglav.

PZS
Naj planinska pot 2022 je Hanzova pot

Zagrizeni planinci ste zanjo zagotovo že slišali in se tudi sprehodili po njej, vendar v zadnjem času to ne bo možno, saj bo zaradi podora zaprta vse do obnove. Vodi od Koče na Gozdu na Prisojnik, spada pa med najdaljše in najzahtevnejše slovenske zavarovane poti. Njen strm vzpon, ki ponuja izjemne poglede na slap, je zavarovan z jeklenicami in klini, pot pa preči tudi snežišče, ki se običajno obdrži prek celega leta.

"Obnoviti je treba okoli 100 metrov zgornjega dela poti, kjer se je zrušila velika skala, ki jo bo treba spraviti v dolino. "Obnova jeklenic in klinov pa bo potekala tudi na območju snežišča," je pojasni predsednik PD Kranjska Gora Marko Kopač. 

K obnovi planinskih poti lahko prispevate tudi sami. Pošljite SMS-sporočilo POT5 na 1919 in donacijo 5 evrov z drobnim prispevkom soustvarite markantne vtise. Vse donacije bodo namenjene vzdrževanju planinskih poti.

Aktivni nagradni pohodniški izziv!

Odločili smo se, da nagradimo pohodnike - tako majhne kot velike, izkušene in začetnike! 

Zato smo v sodelovanju z Mladinsko knjigo za vas pripravili lepe nagrade: knjižice Moj planinski dnevnik, ki jo dobijo trije najhitrejši pohodniki.

Kaj morate storiti?
  1. TUKAJ na koncu članka prenesite tabelo za zbiranje štempljev. 
  2. Pojdite na 6 hribov ali gora, kjer dobite štempelj (šteje čisto vse - od Šmarne gore do dvatisočakov). 
  3. Sliko poštempljane tabele nam pošljite na Facebook v zasebno sporočilo, na Instagram ali na aktivni.si@adriamedia.si

Prve 3, ki nam pošljejo tabelo, nagradimo! 

TUKAJ dobite še nekaj idej za izlete in vpogled v knjižico, ki jo prejmejo zmagovalci.