Osolnik - kratek, a zanimiv vzpon, primeren tudi za najmlajše pohodnike

Osolnik - kratek, a zanimiv vzpon, primeren tudi za najmlajše pohodnike (foto: DDD) DDD
30. 5. 2020

Osolnik je lahko prijeten vzpon ob koncu tedna, z lahkoto pa ga osvojite tudi po službi med tednom. Dobro uro boste potrebovali do pljuč polnih kisika in prijetne utrujenosti.

 Hrib Osolnik ali tudi Osovnik kot mu pravijo domačini, se s svojimi 858 m višine nahaja južno od Škofje Loke in zahodno od Medvod.

DDD

Z vrha, na katerem stoji cerkev sv. Mohorja in Fortunata, se nam odpre lep razgled na Polhograjsko hribovje in del Kamniško Savinjskih Alp. Vrh ima vpisno skrinjico in žig.

DDD

Našo pozornost pritegnejo tudi stoletna drevesa, pod katerimi se senči cerkev. 

Glavne poti na vrh vodijo iz Sore, iz doline Ločnice, iz smeri Gont in iz Škofje Loke. Do vrha boste potrebovali 1 do 2 uri odvisno od izhodišča.

Osolnik je tudi naselje v Občini Medvode. Ustanovljeno je bilo leta 1979 iz dela ozemlja naselja Govejek. Leta 2015 je imelo po podatkih statističnega urada 26 prebivalcev.

DDD

Izlet je primeren tudi za majhne otroke stare od 4 do 5 let. Vzpon je sicer občasno nekoliko hitrejši, a nikoli tako strm, da ga ne bi zmogli tudi mali junaki.

profimedia

Na zaobljenem in razglednem vrhu pohodnika pričaka cerkvica in več klopi. Nekaj minut pod vrhom nas pot vodi mimo brunarice Osolnik, kjer se lahko okrepčamo.

Preberite še: Odličen izlet za družine: v deželi, kjer je Krpan tovoril sol in vrh Svete Trojice ali Kaj vse morate vedeti o Šmarni gori?