Slovenija letos gosti kar DVA pohodniška dogodka HIGHLANDER! Kje bo potekala druga trasa?

Slovenija letos gosti kar DVA pohodniška dogodka HIGHLANDER! Kje bo potekala druga trasa? (foto: STO Highlander) STO Highlander
5. 4. 2022

Če obožujete gore, čudovite razglede, svež zrak in menite, da ste dovolj močni, da premagate utrujenost in žulje, potem letos lahko izbirate kar med dvema dogodkoma, ki sta vam pisana na kožo!

Vsi zagrizeni pohodniki morate izkušnjo Highlander izkusiti vsaj enkrat. Lani je prireditev potekala v Julijcih, kjer bo tudi letos speljana trasa, vendar boste imeli tokrat dve možnosti: prehoditi 55 km ali 100 km. Lani se je Highanderja udeležilo 150 ljudi, letos jih na tej trasi pričakujejo 250. 

Več o prireditvi in obeh trasah preverite tukaj: Si upate? Junija prihaja 100 kilometrov dolga pohodniška dogodivščina I feel Slovenia HIGHLANDER Julian Alps

Tomislav Moze (HIGHLANDER)

Letošnja novost pa je Highlander v Kamniško Savinjskih Alpah. Organizatorji pričakujejo okrog 150 udeležencev. 

Kje: Mozirje – Golte – Luče – Velika planina - Kamniška Bistrica - Krvavec

Kaj: 100 km treking, ki ga udeleženci premagajo v 4 do 5 dneh, vse kar potrebujejo nosijo s seboj, spijo na prostem, hrana in voda jih pričaka na kontrolnih točkah.

Kje točno bo potekala trasa?

Udeleženci bodo pohod začeli v Mozirskem gaju, se prvi dan povzpeli na Golte in pot nadaljevali po razglednih grebenih na Smrekovec, Travnik in Raduho. Na severni strani se jim bo odpiral pogled na Koroško, na južni pa na Šaleško in Savinjsko dolino ter osrednjo Slovenijo. Naslednji dan se bodo spustili do Luč in se po prečkanju reke Savinje povzpeli na Lepenatko. Tretji dan bodo nadaljevali po manj znanih poteh na slikovito Veliko planino in se zadnji dan po spustu v Kamniško Bistrico povzpeli do cilja na Krvavcu. 

Matej Planko Highlander

Na poti se bodo pohodniki povzpeli na edino vulkansko pogorje v Sloveniji, osvojili dvatisočak, si lahko ogledali Snežno jamo, kjer kraljujejo ledeni kapniki, se osvežili v dveh gorskih rekah Savinji in Kamniški Bistrici. Poleg cvetja v Mozirskem gaju bodo lahko opazovali gorsko cvetje v Alpskem vrtu in na trasi celotne poti. Na Veliki planini jih bo dobršen del poti spremljala tipično pastirska arhitektura, v Preskarjevem muzeju pa bodo lahko podrobneje spoznali življenje pastirjev v 19. stoletju.

Celotno pot bodo pohodniki lahko občudovali osrednji masiv Kamniško-Savinjskih Alp z najvišjim Grintovcem. 

Vas še nismo prepričali?

Preverite, kaj je povedala lanskoletna udeleženka Maja:

»V letu 2021 sem si res zaželela posebnega dopusta, nekaj aktivnega in v naravi, stran od telefonov in mailov in predvsem misli na epidemijo. Že prvi dan Highlanderja Julijske Alpe sem spoznala nove somišljenike, s katerimi smo si pomagali v trenutkih, ko nas je premagovala utrujenost in žulji in tudi v najlepših trenutkih, ob lepih razgledih čez dan in zvezdnem nebu ponoči. Lansko leto si bom za vedno zapomnila po dveh dogodivščinah; zimskem kopanju v ledeni reki in po udeležbi na Highlanderju. Letos pa pridem preverit traso v Kamniške!« 

Več informacij preverite tukaj: 

  • https://highlanderadventure.com/kamnik/sl
  • Ali pišite na: slovenia@highlanderadventure.com 

Morda vas zanima tudi: Slovenci OBOŽUJEMO pohodništvo: Gore niso nikoli iz mode, nikoli pozabljene!