Tudi letos je tu dogodek za vse pohodnike! HIGHLANDER Adventure se vrača z novim imenom, novimi trasami in razdaljami

Tudi letos je tu dogodek za vse pohodnike! HIGHLANDER Adventure se vrača z novim imenom, novimi trasami in razdaljami (foto: Peter Vrckovnik) Peter Vrckovnik
11. 1. 2023

Ljubitelji pohodništva, za vas imamo dobro novico! Tudi letos se bo odvil dogodek namenjen prav vam, na katerem boste dobili kakšno novo izkušnjo, osvojili vrhove in spletli nova prijateljstva. Pridete? 🥾

Se spomnite lanskega HIGHLANDER dogodka? Poleg Slovencev se ga je udeležilo tudi veliko pohodnikov iz Hrvaške, ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Srbije in Nizozemske. Prireditev je del svetovno znane verige prireditev HIGHLANDER, ki se odvija v skoraj 20 državah sveta od ZDA, Evrope do Bližnjega Vzhoda. 

Kaj je HIGHLANDER?

Je 100 km (5 dni) ali 55 km (3 dni) dolga pohodniška preizkušnja, ki se bo pri nas ponovno zgodila poleti. Čaka vas kar nekaj novosti! Od drugih večdnevnih pohodov razlikuje po tem, da udeleženci spijo na prostem, na začasno urejenih šotoriščih, vso potrebno opremo, kot so šotor in oblačila, pa nosijo s seboj. Na kontrolnih točkah jih pričaka hrana in voda, vendar si morajo obroke skuhati sami s svojo opremo. Na kontrolnih točkah je ob popoldnevih in večerih tudi dodatni program s predavanji, zanimive delavnice, joga in večeri ob tabornem ognju in kitari. Tisti, ki pot uspešno zaključijo, prejmejo naziv HIGHLANDER in s tem posebno priznanje.

Poglejmo podrobneje: 
  • Od 24. 6. do 28. 6. bomo v Julijskih Alpah priča 100 km izvedbi, ki se po novem imenuje I feel Slovenia HIGHLANDER Hercules in poteka 5 dni z začetkom na slikovitem Voglu in ciljem v Kobaridu. Primerna je za dobro pripravljene pohodnike. 
  • Za nekoliko manj pripravljene pa organizator ponuja 3 dnevno (55 km dolgo) izvedbo poimenovano I feel Slovenia HIGHLANDER Pegasus, s prenovljeno prvo etapo in začetkom v Bohinju ter ciljem ob smaragdni Soči, na Mostu na Soči! 

  • Tik preden stopimo v jesen pa se obeta tudi izvedba v Kamniško – Savinjskih Alpah. Od 30. 8. do 3. 9. 2023 se bo s štartom v Mozirskem gaju in ciljem na Krvavcu odvila 100 km dolga preizkušnja. Organizator napoveduje tudi krajšo, predvidoma 2 ali 3 dnevno izvedbo katere podrobnosti bodo znane spomladi 2023, bo pa primerna tudi za družine.

Prireditev je netekmovalne narave, vsak udeleženec hodi v lastnem tempu in »tekmuje« izključno s svojim ciljem. Izziv je s seboj nositi svojo opremo za prenočevanje in kuhanje in se orientirati po zemljevidu, ki ga prejmejo od organizatorja. Posebno pozornost namenjajo ohranjanju narave in varnosti v gorah. 

Peter Vrckovnik