Kako vas gibanje razbremeni stresa? (+ v katerih primerih se stres z vadbo še poveča?)

Kako vas gibanje razbremeni stresa? (+ v katerih primerih se stres z vadbo še poveča?) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 1. 2023

Zagotovo ste že slišali, da se z gibanjem znebimo stresa, pa vendar, kako vse skupaj deluje? In predvsem, kako si lahko prav z gibanjem nakopljemo še več stresa? 

V osnovi z vsako vrsto gibanja delate nekaj dobrega zase, če gibe izvajate pravilno in ne pretiravate. Vse je odvisno tudi od cilja, ki ga želite doseči, zato morate gibanje ustrezno prilagoditi. 

Gibanje sprošča, umirja misli, reši marsikateri problem in vas razbremeni stresa. Zakaj? Ali zakaj ste se po prejšni vadbi počutili ravno obratno - še bolj obremenjeno? Poglejmo, kako šport vpliva na stres: 

V gibanju uživate (ali pa ne)

Začnimo z razlogom, ki je lahko hkrati razlog, da vas vadba spravlja v stres: v športu uživate, sproščate energijo in ne morete misliti na skrbi. Ali pa se silite v vadbo in jo jemljete kot nekaj osovraženega, kar morate narediti, zato vas spravi v še večji stres. 

Zelo pomembno je torej, kako se lotite športa. Bo to prisilna januarska ekstremna vadba, na katero telo po krajšem počitku ni pripravljeno? Potem boste hitro odnehali in prav nič se ne boste sprostili. Če začnete spoznavati različne vadbe in izberete nekaj, kar vam je všeč, boste lažje zdržali tudi tiste težke zadnje ponovitve in predvsem se boste radi vrnili. 

Dobra rutina

Če vam uspe vadbo dodati na urnik in se vedno držite določene ure ter dneva, bodo možgani to zaznali kot nekaj dobrega in bolje se boste počutili že, ko boste razmišljali o njej. To boste še bolj čutili, ko bo minilo nekaj časa in boste izkusili prve dobre učinke vadbe. Potem se boste z večjo motivacijo trudili, saj boste vedeli, da bolje spite, imate izoblikovano telo, boljšo prebavo ...

Druženje

Vadbe, pri katerih se lahko družite z ostalimi, vas še dodatno sprostijo in dovolijo, da um misli še na kaj drugega kot na službo in opravke. Med gibanjem lahko okrepite odnos, če telovadite s parntnerjem, pa je možno tudi, da šport okrepi libido in bosta drug drugemu še bolj privlačna (to je posebej vidno pri teku). Oseba, s katero telovadite, ve, kaj prestajate v tistem trenutku, zato se z njo lažje povežete.

Tudi takšne prijateljske vezi so pomembne, četudi določene osebe vidite le v telovadnicah. 

Hormoni

Ste kdaj opazili, da se že po krajšem sprehodu počutite veliko bolje? Tega si ne domišljate, telo se resnično odziva na gibanje. Ko pospešite utrip, se začne kri po telesu pretakati hitreje, kar pomeni, da organi dobijo potreben kisik. V obraz boste sprva rdeči, ko pa rdečica izgine, boste opazili, da izgledate bolje. 

Poleg tega bo boljše tudi počutje, četudi ste imeli slab dan. Možgane preplavijo t. i. hormoni sreče, kar v trenutku poskrbi, da na stvari gledate z več optimizma in se vam težave ne zdijo tako velike.