Zakaj bi morali (končno) preizkusiti kolesarjenje? (in kaj drugi vidijo na tem)

Zakaj bi morali (končno) preizkusiti kolesarjenje? (in kaj drugi vidijo na tem) (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 3. 2019

Ker je dobro za telo in dušo. In ker so razgledi lepši, kot če se na pot odpravite z avtom. Poskrbite tudi za zdravje in se razmigate. V nadaljevanju dodajamo še 14 razlogov, ki vas bodo zagotovo prepričali, da sedete na kolo. 

1. Če redno kolesarite, ste v povprečju lahko bolj v formi kot deset let mlajši ljudje, ki jim kolesarjenje ni všeč.

2. S kolesom in seveda njegovo večkratno uporabo se lahko ubranite marsikatere 'zahodnjaške' bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, visok krvni tlak, debelost in stres.

3. Kolesarjenje ne oblikuje le nog, ampak krepi in oblikuje celo telo in vpliva tudi na maščobe v trebušni votlni, ki je povezano z različnimi značilnimi obolenji sodobnega zahodnega sveta.

4. Če imate bolečine v sklepih ali pa vas tarejo kakšne druge bolečine, zaradi katerih ne morete teči (čeprav si še tako želite), je kolesarjenje (poleg plavanja) ena boljših rešitev.

5. Nekaterim bo všeč tudi naslednji podatek: že s sproščenim kolesarjenjem, v nizkem tempu (<10 mph), lahko v eni uri porabite do 281 kalorij, pišejo na NutriStrategy. Če imate radi izzive, poženite pedale hitreje ali poiščite kakšen hrib.

6. Stres je včasih najboljše pregnati kar s potenjem. Na seznam se med drugim uvrščajo lahkotna hoja, joga, umirjen ples in seveda kolesarjenje. In še ena dobra stran: za to ne potrebujete recepta. K vadbi se lahko zatečete vedno, ko boste razdraženi.

7. Krepi spomin. Kar je dobro za srce, je dobro za možgane, pravijo. Raziskovalci ameriške univerze Columbia pravijo, da vsaka redna vadba prekrvavi naše možgane in pospeši izdelavo nevronov (pomaga pri obnavljanju celic). In nekateri športi še posebej prijajo našim možganom: sprehod, tek, plavanje in kolesarjenje. 

8. Na kolesu morate motor prispevati sami – srce. To med vadbo poveča svojo moč in učinkovitost. Pravzaprav se podaljša tudi njegova življenjska doba.

9. Naj se sliši še tako neverjetno, pomaga črevesju pri njegovem delu. Fizična aktivnost spodbudi črevesno peristaltiko in s tem prebava. Poleg tega aerobna vadba pospešuje dihanje in srčno frekvenco, kar spodbudi krčenje črevesnih mišic.

10. Na univerzi Stanford so opravili raziskavo, v kateri so pod drobnogled vzeli posameznike, ki so imeli težave z nespečnostjo, njihovo delo pa je bilo v večini sedeče. Rezultat? Pri tistih, ki so vsako jutro 20-30 minut kolesarili, se je zvečer čas, ki so ga potrebovali, da so zaspali, prepolovili.

11. Več svobode. Tečemo ponavadi po že ustaljenih trasah. Podobno je z rekreativno hojo. Na kolesu lahko raziščemo tudi bolj oddaljene kraje, se podamo na daljšo turo. Ki jo brez težav popestrimo še s hojo do tamkajšnjih zanimivosti. Kot zanimivost: Na kolesu lahko z isto količino energije naredite kar do štirikrat večjo razdaljo kot peš.

12. Nekatere vadbe bo z leti verjetno treba postaviti na stranski tir. Ker bodo preprosto prenaporne za telo. Dobra stran kolesarjenja je, da to lahko počnete tudi, ko boste starejši. Če vas le ne bodo takrat pestile kakšne druge težave.

13. Dobro za okolje. Če živite v mestu, se s kolesom odpeljite v službo in po opravkih. Tako boste naredili veliko dobrega za okolje in še razgibali se boste. Med dihanjem na kolesu porabite zgolj petino kisika, ki ga zapravijo motorna kolesa, obenem pa v ozračje ne spuščate škodljivih plinov. Prihranili boste tudi denar in vaše živce. Še ena informacija:

14. Lahko ste dobrodelni. Vsako leto se prirejajo številne kolesarske dirke in mnoge med njimi tudi z dobrodelno noto.

Preverite še:

Značke: kolesarjenje