Po opravkih s kolesom

22. 5. 2007

Prevoz z enega mesta na drugo je daleč najpomembnejša funkcija kolesarjenja, saj lahko kolesarite v službo, trgovino in celo na zabavo. Tako prispevate k čistejšemu okolju, kolesarjenje pa vključite v svoja rutinska opravila in tako mimogrede naredite nekaj za svoje zdravje.

Zmerna vsakodnevna vadba je namreč veliko učinkovitejša, kot pretiravanje enkrat ne teden. Če se torej po svojih vsakodnevnih opravkih ne odpravljate s kolesom, je morebiti čas, da razmislite o tem. Večina ljudi je od svojih delovnih mest oddaljena le pet kilometrov, tako da pri tem ne potrebuje niti posebnih oblačil.

Že z majhnimi spremembami prevoznih navad lahko namreč veliko naredimo. Kolesarjenje na delovno mesto vas bo osvežilo, ne da bi potrebovali kavo za začetek delovnega dne. Če bi vsi kolesarili na delo le dvakrat mesečno, bi se promet zmanjšal za 10 odstotkov.

Zakaj treking kolo?

Treking kolo je sinonim za udobje. Vožnja je uživaška, tako po asfaltu kot po nezahtevnem terenu. Običajno ima vso opremo, ki bi jo sicer pri kolesu morali dodatno kupiti: blatniki, kolesarska noga, luči . . Oblika kolesa omogoča sproščen vzravnan položaj. Krmilo je lahko ravno ali pa zaokroženo, kar zagotavlja še bolj vzravnan položaj na sedežu.

Treking kolesa postajajo popularna šele v zadnjem času. Ta kolesa imajo v primerjavi z gorskimi večji premer koles. Najprimernejš a so za asfalt, saj so ponavadi opremljena s hitrimi, tankimi gumami. Najbolj vam bodo služila za daljše vožnje v spremenljivih pogojih. Namenjena so tudi za potovanja, saj so konstrukcije izredno močne, hkrati pa lahko ob dodatnih prtljažnikih nanje naložite tudi vso prtljago, ki jo potrebujete na poti. V bistvu treking kolo predstavlja le nadgradnjo mestnega kolesa z močnejšimi zavorami, močnejšimi obroči z več naperami, nižja prestavna razmerja in več prestav, včasih pa tudi izpopolnjena struktura okvirja.

S kolesom v trgovino in šolo

Za nakupovanje s kolesom boste potrebovale kakšen dodaten prtljažnik. Več manjših tedenskih nakupov vam bo omogočilo uživanje bolj sveže hrane. Kolo boste z lahkoto parkirale pred trgovino, ki jo lahko obiščete na poti iz službe, nakupovanje pa vam tako ne bo vzelo dodatnega časa. Presenečene boste, koliko stvari lahko pripeljete iz trgovine.

Kolesarjenje je edina možnost otrokovega samostojnega prevoza v šolo, zagotovo pa bo užival tudi na otroškem sedežu ob prevozu v vrtec. Če boste z otrokom veliko kolesarili, bo hitreje sposoben samostojne varne vožnje v šolo.

Šest nasvetov za kolesarjenje v službo

1. IZBERITE PRIMERNO KOLO. Za kolesarjenje v službo je primerno skoraj vsako kolo, izberite pa takšno, ki vam bo ustrezalo in omogočalo udobno kolesarjenje. Vsekakor največ o tem vedo Nizozemci, saj jih kar 70 odstotkov redno kolesari in za kolesarjenje v službo skoraj vsi izberejo t. i. roadsterje.

2. NAČRTUJTE SVOJO POT. Z načrtovanjem in raziskovanjem novih poti se boste izognile največji gneči ali pa na odmaknjenih poteh kolesarjenje v službo naredile še bolj prijetno. Zapomnite si, da je kolesarjenje največkrat najhitrejša oblika premikanja po velikih prometnih mestih, tako da je lahko tudi pot, ki ne bo neposredno vodila v službo, hitrejša kakor vožnja z avtomobilom.

3. NAUČITE SE NEKAJ OSNOV POPRAVLJANJA. Kolesa potrebujejo minimalno vzdrževanje in vas bodo le redko pustila na cedilu. Kakorkoli, dobro je, da imate s seboj rezervno zračnico in da ste seznanjene vsaj z osnovami popravljanja.

4. VOZITE SAMOZAVESTNO, A HKRATI OBZIRNO. Zagotovite si svoj prostor na cesti ali kolesarski stezi in vedno se prepričajte, da so znaki o vaših namerah na kolesu jasni. Izogibajte se situacijam, kjer bi vas lahko ogrožali drugi kolesarji.

5. KUPITE DOBRO KLJUČAVNICO! Tudi če je na vašem delovnem mestu prostor, posebej prirejen za parkiranje koles, boste dobro ključavnico vedno potrebovale. Predvsem v večjih mestih koles nikoli ne puščajte nezaklenjenih oziroma priklenjenih, saj bi se za kolesarjenje z vašim kolesom morebiti utegnil navdušiti kakšen mimoidoči.

6. ZAČETEK NAJ BO ZMEREN. Če ste slabše pripravljene, opravite nekaj krajših kolesarskih tur, preden začnete kolesariti v službo. V nadaljevanju bo učinek vzajemen – kolesarjenje v prostem času vam bo omogočilo lažje kolesarjenje v službo in obratno.

Značke: seks spolnost

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri