Se želite rekreirati s kosmatincem? Te majhni psi so primerni za aktivne ljudi

Se želite rekreirati s kosmatincem? Te majhni psi so primerni za aktivne ljudi (foto: Profimedia) Profimedia
6. 3. 2022

Tudi majhne pasme psov so lahko čudovit sopotnik pri različnih športnim aktivnostih.

Majhni psi zavzamejo in potrebujejo manj prostora, lažje jih je prevažati, manj komplikacij je z življenjem v večstanovanjski stavbi in še bi lahko naštevali razloge, zaradi katerih so majhni kosmatinci vedno bolj priljubljeni.

Nekatere manjše pasme psov so resda pravi lenuhi in se najbolje počutijo v naročju, toda obstajajo tudi taki, ki kar prekipevajo od energije. Če ste aktivni in radi preživljate čas v naravi, potem izberite temu primernega psa.

Kateri predstavniki majhnih pasem so pravi atleti?

Jazbečar

Ta nizek in dolg pes ne skriva svojega lovskega nagona, zato je – preden se odpravite športnim podvigom naproti – potrebna dosledna vzgoja. So precej trmasti, zato boste pri tem potrebovali kar nekaj vztrajnosti. Jazbečar je igriv in zvest pes, vedno pripravljen na akcijo. Ko ga boste dovolj utrudili, bo v stanovanju miren in ljubeč.

Profimedia
Yorkshirski terier

Še en majhen pes z velikim karakterjem. Da se umiri, potrebuje 'yorkie' veliko rekreacije – tako fizične, kot miselne. Najbolj bodo uživali, ko vam bodo sledili po pohodnih poteh. Precej pogosto ima ta pasma težave s koleni, zato  pazljivost ne bo odveč.

Jack Russel terier

Jack Russel terier velja za zelo inteligentnega psa. V paketu s tem prideta tudi trma in svojeglavost. V rokah pravega skrbnika so to prijetni, živahni in energični psi, ki živijo za avanture in aktivna doživetja.

Profimedia
Valižanski ovčar (Corgi)

Valižanskemu ovčarju pravijo tudi veliki pes na majhnih tačkah. Gre za učljive, vodljive in energične pse. Uživajo pri tekih, ki niso predolgi in prehitri, še bolj pa na sprehodih ali pri hitri hoji. Velja pa omeniti, da znajo precej lajati.

Toy koder

Čeprav delujejo nadvse elegantni in urejeni, se Toy koder brez težav povalja v blatu, ko gre za aktivnost z njegovim človekom. Uživajo v dolgih, umirjenih tekih – tempo so sposobni ohranjati zelo dolgo. So zelo igrivi psi, zato vam z njimi ne bo nikoli dolgčas.

Profimedia
Kontinentalni pritlikavi španjel

Ta pasma je bolj poznana pod imenom Papillon, pri nas pa kot metuljček. Naj vas nežna podoba ne zavede, saj metuljček kar prekipeva od energije. Resda ni primeren partner za dolgotrajno aktivnost, ampak pri sprintih se bosta lahko dobro kosala.