Kako okrepiti kolena in jih pripraviti na smučanje? (+ test za križne vezi)

Kako okrepiti kolena in jih pripraviti na smučanje? (+ test za križne vezi) (foto: profimedia) profimedia
23. 12. 2019 Promocijsko sporočilo

Vaje za stabilizacijo in ravnotežje običajno pozabimo ali spregledamo, saj jih ne štejemo kot zelo pomembne, tako kot npr. menimo o vajah za moč. Dajemo vam dober razlog, da večkrat lovite ravnotežje. 

Če smučate, deskate na snegu ali se ukvarjate z drugimi zimskimi športi, verjetno veste, da je na progo dobro priti fizično pripravljen, saj lahko bolj uživate. Posebej  za smučarje je pomembna stabilizacija in ravnotežje, ki odločata o tem, ali se boste izognili poškodbam. 

Pri spustih po belih strminah so zelo obremenjena prav kolena, saj z njimi spreminjamo smer in položaj telesa. V kolenskem sklepu se zgodi tudi veliko poškodb, zelo na udaru so križne vezi. 

Zato sta nekdanja alpska smučarka Špela Pretnar in trener Domen Veleušič v sodelovanju z zavarovalnico Vzajemna pripravila trening, ki se bo osredotočil predvsem na spodnji del telesa. 

Potrebujete mehko podlago ali blazino, po kateri boste lahko hodili. 

Glavne vaje, kijih boste izvedli v dveh krogih: 
  • pristanek na eni nogi
  • dotik tal
  • skoki iz leve na desno nogo
  • X test*

Vaje lahko naredite tudi brez mehke podlage, vendar je bolje s pripomočkom, saj bo površina nestabilna in zato predstavljala večji izziv za ravnotežje. Če vas med vadbo bolijo kolena, si vzemite predah in glede na intenzivnost bolečine ocenite, ali lahko nadaljujete. Če imate slabo mišično koordinacijo in se vam mišice tresejo ali koleno "pleše" levo in desno, to pomeni le, da niso navajene gibanja. 

*X test je  odlična vaja za regeneracijo in krepitev križnih vezi, tudi če so bile poškodovane. 

Ne skrbite, da ste spregledali kakšen trening! Vse vadbe s Špelo Pretnar in Janom Kovačičem, vključno z zgornjo, vam s prijavo na VIDEO VADNICO vsak teden pošljemo v elektronski nabiralnik. 

Če se vključite v spletno telovadnico Varuh zdravja, pa vam je povsem brezplačno na voljo več kot 1800 vadb.

Spletna telovadnica Varuh zdravja je odprta za vse, ki želite narediti nekaj dobrega zase. V njej lahko s profesionalnimi trenerji dosežete svoje vadbene cilje ter brez stroškov poskrbite za svoje počutje in zdravje. Izbirate lahko med različnimi vrstami in težavnostmi vadb, zato se za vsakega nekaj najde. 

Nasvet

Če je vaše delo pretežno sedeče, pogosto ponavljate iste gibe in delate iste stvari, ste verjetno zakrčeni in se soočate tudi z asimetrijo telesa (večkrat delate gibe npr. z desnim delom telesa). Pri tem vam pomagajo raztezne vaje, ki ne vzamejo veliko časa, naredite pa jih lahko tudi doma. 

Vaje, ki jih naredite: 

  • nežen razteg vratu
  • statičen razteg za ramena
  • razteg za hrbet in trebuh
  • razteg za zadnjico in boke

Podrobnejša navodila o izvajanju vaj pa preverite TUKAJ

Preverite še: Trening za krepljenje najbolj obremenjenih mišic pri zimskih športih