Smučarska sezona je pred vrati! Ste pripravljeni?

Smučarska sezona je pred vrati! Ste pripravljeni? (foto: promocijska fotografija) promocijska fotografija
3. 11. 2022 Promocijsko sporočilo

Čeprav nas letošnje leto sončno in toplo vreme razveseljuje dolgo v (pozno) jesen, zima že trka na vrata. S tem pa tudi eden najbolj priljubljenih zimskih športov – smučanje. Prav je, da se na vnovičen skok na smuči pripravimo in na ta način poskrbimo za čim daljšo ter predvsem uspešno smučarsko sezono brez poškodb.

Ker za ključna elementa priprave veljata kondicijska pripravljenost in izbira ustrezne opreme, se bomo v nadaljevanju posvetili prav njima. A pred tem velja izpostaviti, da smučarsko opremo delimo na osnovno (smuči, palice, čevlji), t.i. osnovno dodatno (smučarska čelada, smučarska očala, smučarske rokavice) in dodatno (ščitnike, smučarske hlače, smučarska jakna).

Kondicijska priprava: kdaj in kako začeti?

Porast zanimanja za smučarske discipline sega v drugo polovico minulega stoletja in sovpada z napredkom proizvodne tehnologije ter razvojem same tehnike smučanja. Ni torej čudno, da se dandanes delimo na profesionalce, tekmovalce, rekreativce, občasne ljubitelje in navsezadnje poznavalce smuči.

Osnovna razlika med vsemi je, da so profesionalci v stalni vrhunski kondicijski pripravljenosti, medtem ko je za rekreativne in občasne smučarje značilno, da se na smuči povzpnejo izključno pozimi, morda celo le nekajkrat na sezono. Posledično seveda to pomeni, da njihova kondicijska priprava zahteva počasno stopnjevanje intenzitete treningov, s katerimi je priporočljivo pričeti vsaj šest tednov pred sezono

promocijska fotografija

Pri smučanju sodeluje več mišičnih skupin, vključno s tistimi, ki jih pri vsakodnevnih aktivnostih ne aktiviramo, zato ima kondicijska priprava vlogo pridobivanja moči središča (trup oziroma trebuh in hrbet), izboljševanja ravnotežja in krepitve vzdržljivosti.

V povezavi s slednjo je treba posebno pozornost nameniti stegenskim mišicam in razmerju med njihovim zunanjim ter notranjim delom, medtem ko sicer za ključno pravilo velja koncept redne vadbene rutine. Najbolje je, če to sestavljajo različne vadbene oblike oziroma vadbe različne intenzitete, denimo vsaj en daljši trening za vzdržljivost in vsaj en kardio trening na teden.

Večini se priporočajo treningi med trikrat do šestkrat tedensko v povprečnem trajanju ene šolske ali ene polne ure (45–60 min). Za najprimernejša veljata tek in kolesarjenje, katerima je letošnja jesen s izredno stabilnim, toplim vremenom izjemno naklonjena, k boljši kondicijski pripravljenosti na nove smučarske podvige pa bo pripomogla tudi hoja po stopnicah ter nasploh vsaka oblika vadbe, ki pospeši srčni utrip.

Izbira smučarske opreme: kaj upoštevati in česa ne?

Veselje pred odhodom na smuči in nemalokrat nekoliko višje cene kakovostne opreme znajo zamegliti presojo o tem, kaj je zares pomembno. Zato smo v trgovini Vita Proshop, kjer se s prodajo športne in posebej smučarske opreme vodilnih blagovnih znamk ukvarjamo že več kakor trideset let, pripravili skupek napotkov, ki so pri izbiri osnovne smučarske opreme v veliko pomoč.  

promocijska fotografija

Naj dodamo še, da sodobna oprema omogoča doseganje visokih hitrosti in da se sorazmerno s temi povečujejo tudi možnosti za poškodbe. Kljub temu te lahko z ustrezno izbrano in kakovostno opremo ter dobro telesno pripravo v veliki meri preprečimo ali vsaj omilimo.

Osnovna oprema: smuči, palice in čevlji

Če želimo drseti po snežnih pobočjih, najsibo urejenih najsibo divjih, potrebujemo tako (ustrezne in nam primerne) smučarske čevlje kot palice in smuči.

Kadar se odločamo za nakup slednjih, si je smotrno postaviti nekaj ključnih vprašanj, ki nam izbiro dodobra omejijo, pri čemer za najpomembnejši veljata: za kakšne namene kupujem smuči oziroma kje nameravam smučati in v kolikšni meri sem smučarsko usposobljen oziroma smučanje katere težavnostne stopnje želim izkusiti?

Od tega sta namreč odvisna vrsta in dolžina smuči (več v spodnji tabeli), seveda pa ne smemo pozabiti niti na vezi, ki jih v trgovini Vita Proshop ponujamo v paketu z njimi.

Osnovna pravila pri izbiri dolžine smuči*  

Tehnika smučanja:

- slalom: dolžina smuči naj bo 10–15 cm krajša od naše višine
- turna smuka: dolžina smuči naj bo 10 cm krajša od naše višine
- freeride: dolžina naj bo 5 cm višja od naše dolžine
- univerzalna: dolžina naj bo 5–10 cm krajša od naše dolžine

Otroci: dolžina smuči najmlajših naj v pokončni legi sega v predel med nosom in brado 

*Daljše smuči dosegajo višje hitrosti, zato se zanje praviloma odločajo boljši smučarji z več izkušnjami.

promocijska fotografija

Tudi smučarske palice se razlikujejo glede na namen, pri čemer v trgovini Vita Proshop prisegamo na MAG kolekcijo. Sistem ponuja enostavno click-in & click-out rešitev, ki se namešča na rokavice, medtem ko se palice pripnejo nanje. Da pa ne bi prihajalo do samodejnega odpenjanja, so opremljene z varnostnim mehanizmom.

Med najpogostejše skupine palic sicer sodijo:

tekmovalne smučarske palice, primerne za vožnjo slaloma in veleslaloma, ravne, prilegajoče telesu, odporne proti udarcem,
rekreativne, izdelane iz aluminija ali karbonskih vlaken, z magnetnim nastavkom,
• smučarske palice za freeride prilagodljive dolžine in
• palice za turno smuko, prav tako prilagodljive dolžine ter predvsem lahke.

Med osnovno smučarsko opremo sodijo še čevlji , a tem pogostokrat namenimo premalo pozornosti (ali pa jih izbiramo upoštevajoč povsem napačne kriterije), čeprav na samo izkušnjo smučanja vplivajo ključno.

Pri nakupu smučarskih čevljev je treba upoštevati spol, velikost noge in širino podplata, namembnost čevljev (ali gre za čevlje, namenjene tekmovanju, smučanju po urejenih progah ali divjem terenu), njihovo trdoto (mehkejše izbirajo rekreativci, trše profesionalci), prostornino (vpliva na udobje), podlago spodnjega podplata (ali je ta dodatno zaobljen ali ne) ter material, katerega izbira je tesno povezana z namenom (turna smuka narekuje izbiro lažjih materialov).

Še nekaj besed o ostali smučarski opremi …

Poleg smuči, palic in čevljev, pred odhodom na smučišče obvezno poskrbimo za zaščito pred mrazom (smučarske rokavice), UV žarki (smučarska očala) ter, najpomembnejše, poškodbami (smučarska čelada).

Smučarska čelada je za otroke zakonsko predpisana, zanjo pa se vse pogosteje odločamo tudi odrasli, saj ta ne le blaži udarce v glavo, temveč zadržuje toploto. Pomembno je, da je ustrezno nameščena in da se prilega obliki glave, kajti v nasprotnem svoje vloge ne bo izpolnjevala. Raziskave kažejo, da čelada absorbira kar 60 % udarca, vendar jo je treba, če do tega pride, nemudoma zamenjati, vsaka pa mora zadostiti tudi evropskim standardom in biti opremljena s certifikatom.

V trgovini Vita Proshop zastopamo vodilne znamke smučarske opreme in pri nakupu svetujemo, saj nam izkušnja tako smučarskih prog kot izbire opreme pomeni največ.