Tek na smučeh: Kako začeti (in vsi pozitivni učinki te rekreacije)

1. 2. 2007

Končno smo ga dočakali. Sneg! Zdaj pa poglejte skozi okno in odkrito priznajte, da se pravljični sliki ni mogoče upreti.

Več oblik rekreacije je, ki se jih ljudje lotimo v tem času. Gibanje v naravi, na svežem zraku, kot je sprehod, tek, tek na smučeh ali alpsko smučanje na urejenih smučinah, morda turna smuka ali pohod. Izbira je velika.

Navadno za zimske športe potrebujemo več časa, za smučanje celo ves dan. Tek na smučeh pa je idealna rešitev za vse, ki imate le kako urico časa med tednom, ob koncu tedna pa se lahko odpravite na katero bolj oddaljenih prog.

Tekaške proge so vedno bolj razširjene in speljane že skoraj po vsakem zasneženem travniku.

Kratka zgodovina teka na smučeh

Tek na smučeh je k nam prišel kot oblika transporta po zasneženi pokrajini. Nordijski narodi so uporabljali različne smuči in tehnike premikanja z njimi.

Za nas je zlasti zanimivo poznavanje bloške smučarske kulture. Bloško smučanje je namreč nastalo in se dolga stoletja ohranilo zato, ker so morali Bločani zaradi obilne in dolgotrajne snežne odeje uporabljati snežne krplje ali smuči. Brez njih bi le stežka preživeli.

Prvotno so se gibali na smučeh brez palic, pozneje so uporabljali smučarski kol in šele v novejši dobi dve palici. Danes pa je tek na smučeh ena najbolj popularnih zimskih športnih panog. Primerna je za vsakogar. Na stezah boste srečali tako otroke, mladostnike, odrasle, tako moške kot ženske, bolj ali manj trenirane.

Kako začeti?

Začnete lahko s pohodništvom na smučeh. Z osnovno opremo in brez posebnega znanja se lahko odpravite na pohod v zasneženo naravo. Prijeten klepet, smeh, svež zrak in vrnili se boste kot prerojeni.

Povedati pa moramo, da poznavanje tehnike teka olajša tek, ob tem bolj uživamo in se hkrati zavarujemo pred poškodbami.

Tudi oprema veliko doprinese k lažjemu in hitrejšemu teku. Zato si poglejte, na kaj vse moraš biti pozorna.

Preden se podate na tekaško progo, naredite vaje za prilagajanje na smuči! Nnatančen opis in prikaz vaj najdete v rubriki Vaje in nasveti.

Klasična tehnika teka na smučeh

Pri klasični tehniki uporabljamo vdrti smučini na tekaški progi. Smučki, ki sta od 15 do 25 centimetrov višji od tvoje telesne višine, drsita v smučini, v ravni liniji teka. Izberemo takšne palice, ki nam segajo do višine ramen. Čevlji so lahko nizki ali polvisoki, vezi pa mehkejše zaradi večjega upogiba čevljev.

Smuči za klasično tehniko teka morajo omogočati odriv v ravni liniji teka, to je naprej po smučini. Zato se smuči v osrednjem delu – pod čevljem – namažejo s klistri. To so posebne lepljive maže, ki se ob obremenitvi zlepijo s podlago in preprečujejo zdrs.

Preostalo površino smuči pa namažemo z voski za drsenje, ki jih izbiramo glede na vrsto in temperaturo snega. Težava pri mazanju smuči je v tem, da več klistra zavira spust v dolino, premalo pa povzroča zdrse v boju s klancem.

V športnih trgovinah lahko izberete tudi smuči za začetnike in rekreativce, ki so na spodnji strani zarezane. Te zareze omogočajo odriv in mazanje ni potrebno. Navadno so take smuči širše in težje. Primerne za pohodništvo, za resen tek pa žel ne. Trenje s podlago je zaradi zarez večje, tek pa bolj naporen. Težava se pojavi tudi na poledeneli stezi, saj smuči zdrsijo in ne omogočajo želenega odriva.

Pri klasičnem teku uporabljamo osnovni, diagonalni korak. To pomeni, da sočasno potujeta naprej desna roka in leva noga – tako kot pri hoji. Po številu korakov v enem ciklusu delimo dvo-, tri- in štiritaktne diagonalne korake.

Osnovni je dvotaktni diagonalni korak, ki je primeren tudi za rahle vzpone. Ob tem se roki lahko odrivata izmenično ali sočasno. Pri hudih vzponih pa uporabi vzpenjanje v razkoraku, tako da smuči v snegu začrtajo črko v.

Drsalna tehnika teka na smučeh

Smuči za drsalno tehniko so krajše, in sicer za 7 do 15 centimetrov višje od telesne višine tekačice, palice pa naj segajo do višine brade. Čevlji naj bodo polvisoki ali visoki, da nudijo popolno oporo gležnju.

Drsalna tehnika se izvaja na široki progi poleg vdrtih smučin. Pravzaprav se lahko uporablja na vseh zratrakiranih ali pomrznjenih površinah. Prestopanje oz. odrivanje z noge na nogo zarisuje v snegu črke v, roki pomagata z močnimi odrivi s palicami in že drvimo. Ta tehnika je hitrejša od klasične.

Da bodo smuči še lepše drsele, jih namažite z voski za drsenje, ki jih spet prilagodimo temperaturi snega.

Poskusite! Všeč vam bo! Najraje imamo spust v dolino, kajne!? Postavite smučki v smučino in se spustite v nizko prežo, tako da rahlo pokrčite vse sklepe, težo porazdelite na obe smučki, palice pa stisnete ob telo.

Pozitivni učinki

Tek na smučeh je med rekreativci zavzel posebno mesto. S stališča rekreacije gojimo tek na smučeh zaradi preventivno zdravstvenih učinkov na telo; obilna pljučna ventilacija na svežem, zimskem zraku in znojenje, ki je posledica fizične aktivnosti in pospešenega pretakanja telesnih tekočin, ugodno delujeta na vse vitalne funkcije človekovega organizma.

Seveda pa je pomemben vpliv na dobro počutje pri hoji po sneženi naravi, sprostitev misli, čisti užitek. Poiščite stik sami s seboj, najdite svoj ritem teka in stres minulih dni bo ostal med snežinkami.

Gibanje na svežem zraku nam služi tudi kot preventiva proti telesnim in duševnim tegobam modernega časa (motnje v delovanju srca in ožilja, pljučnim boleznim, težavam prebavnega trakta, kronični utrujenosti …).

Pravilno izbrani in odmerjeni treningi teka na smučeh nam omogočijo kakovostno vadbo za celotno telo in shujševalno kuro brez odrekanja.

In kako se obleči?

Sodobni materiali omogočajo odvajanje vlage in hitro sušenje. Da koža ostane suha, je pri teku zelo pomembno, saj vadimo pri nizkih temperaturah, napor pa je lahko kar velik. Oblačila naj bodo iz koži prijetnih in hitro sušečih se materialov.

Oblecite se večplastno, da po potrebi oblačila postopno slačite. Zgornji sloj naj bo prilagojen vremenskim razmeram – nepremočljiv v megli, neprepihljiv ob vetru, topel ob zelo nizkih temperaturah in lahek ob višjih.

Rokavice se morajo tesno prilegati dlani, saj si ne želimo žuljavih in bolečih dlani. V trgovinah vam bodo ponudili prav posebne tekaške rokavice, ki omogočajo dober stik s palicami in optimalen prenos moči prek rok do konice palice.

Zaščitna, sončna očala so lahko modni dodatek, a so obvezni del opreme. Zaščita pred sončnimi žarki, ki se odbijajo od snežne podlage, je obvezna. Očala naj bodo lahka in odporna proti udarcem in odrgninam, obrazu pa naj se dobro prilegajo. Poudariti moramo, da je ultravijolično sevanje posebej nevarno v visoko ležečih krajih.

Urška Hafner