Šola čudes

27. 4. 2006

Brazilci so tisto pleme, ki na svetovne nogometne pašnike nenehoma pošilja nove mojstre obvladovanja te nadvse priljubljene igre z žogo. Z Robinhom, Cicinhom in Juliem Baptisto ni nič drugače in z zadovoljstvom vam predstavljamo njihov pogled na poklic profesionalnega žogobrcarja.

Novi Pele

Robinho je v pokalu konfederacij leta 2005 v Nemčiji dosegel kar dva zadetka, njegov nepoškodovani gleženj pa je asistiral tudi dodatnim trem. Razgovoril se je o umetnosti trikov z žogo, ki jih izvaja na nogometnem igrišču, in o prednosti Brazilcev.

Igra Brazilcev vedno deluje tako harmonično, čeprav igralci večkrat ne trenirajo skupaj, kot smo tega vajeni pri drugih reprezentancah. V čem je torej skrivnost?

Brazilci se rodimo kot nogometaši in ker že od malih nog igramo v vseh možnih postavah, se lahko zelo dobro vključimo v ekipno igro.

In kje ste se vragolij naučili sami?

Že kot otrok sem se privadil teka in vedel, kaj pomeni zabiti žogo proti nasprotnim vratom. Nogomet je bil in je moje življenje: na ulici, v telovadnici, na igrišču. No, poleg treninga je prav, da povem, da moj dar preigravanja seveda prihaja od Boga.

Si potek preigravanja zamislite v glavi?

Ne, gre za intuicijo. Pustim, da igra poteka po svoje, v nekem trenutku pa dobim pod noge žogo in s tem tudi intuicijo.

Odkril in poskrbel za vas je legen­da Pele, ko ste šteli komaj 15 let. Kako je bilo spoznati takšno oseb­nost, kot je neprekosljivi Pele?

O njem sem sanjaril še kot mulec. Nedvomno sem iz najinega poz­nanstva izvlekel najboljše stvari in se veliko naučil – predvsem, da se ne bojim napak in da igram nogo­met zaradi strasti do igre, ne zara­di denarja.

Kaj vas v življenju še razveseljuje poleg nogometa?

Nedvomno je to glasba. Moja dru­ga ljubezen je in prav dobro znam lopniti po samba kompletu bob­nov. Ritem teče po mojih žilah, kar mi seveda veliko pomaga pri igra­nju nogometa.

Bo brazilska reprezentanca letos spet postala svetovni prvak?

Da. Ne bo lahko, a vse druge repre­zentance nas bodo zelo težko pre­magale. Brazilija je zibelka nogometa in se ponaša z igralci, iz katerih bi lahko sestavili deset reprezentanc.

Robson De Souza, po “domače” Robinho

Datum rojstva: 25. januar 1984

Višina/teža: 172 cm/60 kg

Številka na dresu: 7 (klubska 10)

Nastopov za reprezentanco: 30

Položaj: napadalec

Klub: Real Madrid

Prejšnji klubi: Beira Mar, Portuarios, FC Santos (vsi brazilski)

Vrednost transferja: 25 milijonov evrov

Največji uspehi

Zmaga v pokalu konfederacij leta 2005, bra­zil­ski no­go­metaš leta 2002 in 2004 s klubom FC Santos, brazilski nogometaš leta 2004.

Zanimivosti

Med finalno tekmo brazilskega prvenstva je mlademu Robinhu zmedeni sodnik dosodil ru­meni karton. Delivec pravde je kasneje pojasnil, da mu ga je moral prilepiti, saj je z igro, prepol­no raznih trikov, popolnoma zmedel nasprotnika.

Nenadkriljivi talent

Ljubitelju sambe Robinhu je naslednji trik še kako pri srcu, saj gledalcem deluje zelo elegantno, njegovemu nasprotniku pa se zdi popolnoma zastarel (že vemo zakaj, zeh)

1 Napravite manjši korak tako, da bo leva noga pred des­no in s peto levega stopala ter gležnjem desnega uklešči­te žogo.

2 Zdaj rahlo privzdignite desno nogo, da pride žoga prek levega gležnja na notranjo stran noge. Zgornji del mora medtem seveda slediti gibanju nog.

3 Z rahlim skokom in z veliko hitrostjo dvignite levo nogo. Zgornji del telesa obrnite v levo, žogo pa ka­tapultirajte v zrak z gležnjem. Pošteno.

Brazilski stroj

Julio Baptista je na Pireneje prispel, da bi prevzel vlogo branilca sredine igrišča. Tam je ne bodi ga len na prvih 63 tekmah dosegel že 38 zadetkov. Pozor, Zver je namreč spregovorila.

V čem tiči čarovnija, spletena okoli nogometa, ki izhaja iz Brazilije?

Brazilci pač ne sledimo ustaljenim praksam in metodam, ki se jih po­gosto kot pijanec plota držijo v Evropi. Nenehno presenečamo nasprotnike, delamo poteze, ki jih nihče ne pričakuje – ustvarjalnost je nedvomno osnova našega nogo­meta.

Kako vam uspeva kljub velikim pritiskom igrati uspešno tudi na mednarodni ravni?

Najpomembneje je seveda to, da zna vsak igralec pod stresom ohraniti samozavest in da ostane miren. Sam poskušam igrati svojo igro, želim biti ustvarjalen. Če mi to uspe, ga ni na igrišču, s kopačkami ali brez njih, ki bi se mi lahko postavil po robu. No, lahko me poskuša ustaviti s svinjarijo, kot je drseči start.

V Južni Ameriki vas kličejo Tank, v Evropi ste Zver. Se vam takšno zaznavanje vaše konstitucije in igre zdi primerno?

Zagotovo nekaj povedo o mojih vrlinah in o tem se ne mislim pre­pirati. Močan sem kot konj in fizično pripravljen. No, ni pa potrebe, da bi se me kdo bal, še vedno sem čisto navaden človek.

Zaupajte nam svoje mnenje o svetovnem prvenstvu: kdo bo po vašem postal svetovni prvak in kako daleč bo tokrat brcnila Brazilija?

Naš ekipa je trenutno zelo močna, še močnejša, kot je bila prejšnjo leto v pokalu konfederacij. No, tega smo že osvojili, kajne? Zelo smo samozavestni, spoštujejo in cenijo pa nas tudi druge ekipe. Zame je stvar jasna kot beli dan: svetovni prvak bo Brazilija.

Kaj si potemtakem mislite o reprezentanci domačinov?

Nemci imajo dobro ekipo in to­krat bi lahko prišli do finala, če ne drugače, že zato, ker igrajo na do­mačem terenu. A nihče ne bo do­volj močan, da bi ustavil Brazilijo, žal.

Julijo Cesar Baptista

Datum rojstva: 1. oktober 1981

Višina/teža: 183 cm/76 kg

Številka na dresu: 20 (klubska 8)

Nastopov za reprezentanco: 23

Pozicija: vezni igralec

Klub: Real Madrid

Prejšnji klubi: FC Sao Paulo, FC Sevilla

Vrednost transferja: 20 milijonov evrov

Največji uspehi

Osvojitev pokala konfederacij leta 2004, 2005.

Zanimivosti

Zaradi mišičaste postave so ga v Španiji kaj kmalu začeli klicati Zver. Mnja, njegovo žilavo igro so pred tem morali trpeti v rodni Braziliji, kjer so ga krstili kar za Tanka.

Tvist po Juliovo

Julio Baptista navijače spravlja v nezavest s svojimi triki, nasprotniki pa obstanejo na igrišču brez pravega orožja

1 Postavite žogo na desno stopalo. Držite rav­notežje tako dolgo, da se bo vaše telo spro­s­ti­lo in poravnalo.

2 Zdaj z nogo vrzite žogo v višino svojih oči.

3 Pustite, da žoga pade na tla med vaše noge, ki jih morate seveda raz­makniti toliko, da lahko žoga pade mednje.

Z gležnjema obeh nog zdaj objemite žogo in jo hitro z levo nogo lansirajte na desno koleno.

4 Z enim udarcem z levo nogo pošlji­te žogo v zrak za svojim telesom. Zgornji del telesa pri tem rahlo obrnite v levo, peto pa vzdignite skoraj do zadnjice. Sledi vrhunski finiš: spet se obrnite na desno proti žogi in jo ujemite z gležnjem desne noge. Bo šlo? No ja, mogoče po kakšnem letu treninga …

Zmuzljivi lisjak

V lanskem finalu pokala konfederacij proti Argentini je imel noge vpletene v priprave slehernega izmed štirih zadetkov brazilske reprezentance. Ta 25-letnik nam je zaupal nekaj o veselju do nogometnih trikov in tudi nekaj o počitku, ki ga je tu in tam potreben.

Je Brazilija zibelka nogometnih trikov?

Pri nas je najpomembnejša ljube­zen do nogometa. Že od malih nog nas razmere silijo v to, da igramo kreativno. Posledica je pač, da vsi izvajajo trike in vse skupaj deluje tako posebno. Ti triki so pri nas povezani z uspehom. In kadar jih izvajajo zvezde, postanejo znani po vsem planetu. Na kratko, vsa stvar tiči v veselju do igranja, ta

pa razlikuje brazilski nogomet od vsakega drugega.

Ali zdaj, ko ste profesionalec, še vedno občutite tisto veselje do nogometne igre? Tudi takrat, ko morate ustvariti dober rezultat?

Seveda, živim namreč za no­go­­met in na igrišču zaradi tega dam vse od sebe. Poseben občutek je, kadar ti uspe pretentati na­sprot­nika s kakšnim trikom iz rokava in ga potem pustiti sredi igrišča z za­ču­denim izrazom na obrazu. Ta­ko raste moja samozavest, obe­nem se pa tudi noro zabavam.

Brazilci vsaj na prvi pogled kralju­jejo v svetu nogometa. Ali vendarle obstaja reprezentanca, ki bi lahko nekaj naučila tudi vas?

Dejal bi, da je naša reprezentanca najboljša na svetu, evropske ekipe pa so za dlako močnejše od drugih. A mi se oziramo le nase in v tem pogledu smo na dobri poti, da po­stanemo spet najboljši.

Se na dopustu sploh kaj spočijete od nogometa?

Takrat si želim le to, da bi se lahko pošteno sprostil, spočil in seveda zabaval. Čez leto je veliko tekem in četudi bi žoge na plaži letale in poskakovale mimo moje glave, bi lahko mirno ležal naprej in se delal, kot da bi si z eno samo brco nemudoma zlomil nogo. Ni mi treba zaigrati ob vsaki priložnosti, čeprav nogometa nikoli ne morem popolnoma odklopiti iz misli.

No, kako bo letos na sve­tovnem prvenstvu v Nemčiji? Kdo bo sve­tovni prvak?

Težko je karkoli na­po­vedati (klasičen de­fen­zivni odgovor nogometašev, op. p. ). Seveda je Brazilija vedno v vlogi favorita, a tudi druge reprezentance na sve­tovnem prvenstvu so močne. Predvidevam, da bomo s polno paro prisopihali do finala – tam pa se tako ali tako ne bomo mogli več zaustaviti.

Cicero Jolo De Nazare ali Cicinho

Datum rojstva: 24. junij 1980

Višina/teža: 171 cm/68 kg

Številka na dresu: 13 (klubska 11)

Nastopov za reprezentanco: 8

Pozicija: obrambni igralec

Klub: Real Madrid

Prejšnji klubi: Atletico Mineiro, FC Sao Paulo, Botafogo Rio de Janeiro

Vrednost transferja: 12, 5 milijona evrov

Največji uspeh

Osvojitev pokala konfederacij.

Zanimivosti

Je branilec, ki je znan pred­vsem po neutrudljivem sprintanju. Na eni sami tekmi je pretekel celih 13 kilometrov in na drugi izgubil kar 4, 5 kg teže. Blagor njemu, boste rekli vsi, ki vam je nogomet všeč le na ekranu.

Čarobna žoga

Posladek za napredne nogometaše:

1 Postavite žogo pred desno nogo. Vrh stopala naj bo oddaljen le nekaj centimetrov od žoge. Z levo nogo napravite majhen korak naprej, da bo stopalo pred žogo.

2 Skrčite noge, kot bi želeli poklekniti, in položite nogo na žogo. “Ulovite” jo z vrhom stopala.

3 Vstanite z levo nogo, hkrati pa z desno nogo zalučajte žogo v zrak. Nasvet: kolki naj pri tem delujejo kot vzvod, in če boste trik izvedli pravilno, bi morali vedno nadzorovano vzdigniti žogo visoko od tal.

4 Za konec poskusite z glavo požonglirati žogo vsaj desetkrat. Premalo? Potem pa dvajsetkrat. Preveč? No, ne bodite slabi.

Oliver Bertram