TO so najbolj učinkovite vadbe za izgubo odvečne maščobe (študija)

TO so najbolj učinkovite vadbe za izgubo odvečne maščobe (študija) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 1. 2022

Se sprašujete, katere vadbe so najbolj učinkovite za izgubo odvečne maščobe? To pravijo študije.

Hoja

Ena najbolj priljubljenih in enostavnih vadb je odlična izbira predvsem zato, ker je primerna za vsakogar. Ne potrebujete nobene posebne opreme, nikamor se vam ni potrebno odpeljati, vadba pa je primerna tudi za začetnike. Hojo z lahkoto vpeljete v svoj vsakdan; lahko se sprehodite kar med pavzo v službi ali pa svoj avtomobil parkirate dlje in se zjutraj sprehodite do službe.

Za začetek se odpravite na 40 minutni sprehod 3 do 4-krat tedensko, nato pa vadbo stopnjujte.

Kolesarjenje

Čeprav več ljudi zajaha kolo v toplejših mesecih, se lahko tudi pozimi toplo oblečete in odpravite na izlet. V slabem vremenu pa je odlična alternativa tudi sobno kolo. Samo po sebi je kolesarjenje tudi izjemno praktično, saj lahko predstavlja tudi prevozno sredstvo za manjše razdalje.

Ne samo, da je kolesarjenje odlična vadba za izgubo odvečnih kilogramov; študije so pokazale, da pripomore tudi k zdravju srca in preprečuje nastanek rakavih obolenj, sladkorne bolezni ter številnih drugih pogostih težav.

Trening z utežmi

Še ena izjemno priljubljena vadba, ki hitro obeta tudi rezultate. Treningi z utežmi so učinkoviti tako pri izgubljanju maščobe, kakor tudi pri pridobivanju mišične mase. V eni izmed raziskav so odkrili, da samo 11 minut vadbe trikrat tedensko vpliva na metabolizem tako, da na dan porabimo 523 kJ (125 kcal) več, kakor sicer. 

A pozor; nepravilno izvajanje vaj lahko naredi več škode, kot koristi in povzroči številne poškodbe. Če se z vadbo šele spoznavate, poiščite pomoč pri usposobljenem osebnem trenerju.

Visoko intenzivni intervalni treningi (HIIT)

Vse bolj priljubljeni so tudi visoko intenzivni intervalni treningi, ki jim skrajšano pravimo HIIT vadbe. Gre za hitro in intenzivno vadbo, ki je kot nalašč za ljudi, ki nimajo veliko časa. Hkrati pa z njo dosežemo zelo dobre rezultate. V eni od študij je bilo odkrito, da s tako vadbo porabimo 25 - 30% več kalorij na minuto, kakor z drugimi vadbami (trening z utežmi, hoja, tek, kolesarjenje...).

Plavanje

Čeprav plavanje povezujemo s poletnim časom, je taka vadba priporočljiva vse dni v letu. Pripomore k izgubi odvečne maščobe, hkrati pa izboljša gibljivost ter pripomore k zdravju srca in ožilja. Odpravite se torej v najbližji bazen, bolj pogumni pa tudi pozimi kar skočite v morje, jezero ali celo reko.

Joga

Pogost način sproščanja, ki pa je izjemno učinkovit tudi pri izgubljanju maščobe. Čeprav morda mislite, da je joga enostavna vadba, naj vam povemo, da se motite. Tudi joga je lahko izjemno zahtevna in pri sami vadbi lahko porabimo veliko energije. V eni izmed študij so odkrili, da dve 90 minutni vadbi tedensko, bistveno prispevata k izgubi maščobe.

Poleg tega pa joga pripomore tudi k zmanjšanju stresa, boljši gibljivosti, boljšemu počutju in preprečevanju številnih bolezni in težav.

Seveda pa je najpomembneje, da poiščete vadbo, v kateri uživate. Le tako se boste začeli redno gibati in posledično čutiti vse učinke, ki jih gibanje ima.

Vir: healthline.com