Trener odgovarja na vprašanja bralcev

Trener odgovarja na vprašanja bralcev (foto: profimedia) profimedia
30. 8. 2018

Zagotovo obstaja veliko vprašanj in tem, ki bi vas (bralce) o športu zanimale, pa o njih nismo še veliko pisali. Zato smo nekatera vprašanja, ki ste nam jih zastavili, posredovali  trenerju. Je med njimi tudi vaše? 

Diplomirani kineziolog in tekaški trener pri AADS - Tek.si, Gregor Verbošt, odgovarja na vprašanja bralcev. 

Tečem že nekaj let. Letos sem prvič pretekla 3 polmaratone. V tekaški šoli so mi dejali, da imam pronacijsko stopalo. Zanima me, kakšne športne čevlje naj kupim?

Če so strokovnjaki ugotovili, da stopalo pretirano zvračate v pronacijo, je priporočljivo izvajati korekcijske vaje za stopala (predvsem vaje, ki poudarjajo inverzijo). Glede copat izberite nevtralne tekaške copate ali tekaške copate s poudarjeno oporo na notranji strani podplata. Verjamem, da vam bodo v specializirani trgovini s tekaško obutvijo znali pomagati.

Včasih lahko do pretirane pronacije prihaja tudi zaradi neenakomerne obrabe ali nepravilne izbire tekaških copat. Če ste izkušena tekačica in zaradi same pronacije nimate težav s poškodbami, vam zaradi nekoliko povečane pronacije ni potrebno pretirano skrbeti.

Kako se znebim zbadanja pod rebri, ki ga pogosto občutim pri teku?  

Tega se znebite z bolj ritmičnim in globljim dihanjem med samim tekom (enakomerni vdihi in izdihi, brez hitrega plitvega vdihovanja in izdihovanja). V trening lahko dodate nekaj dihalnih vaj in tudi kakšno vajo za trebušne mišice.

Slišala sem, da je po treningu priporočljivo piti tudi čokoladno mleko. Ali to drži in koliko naj bi ga spila?  

Čokoladno mleko je odličen vir OH in beljakovin, ki so ravno v pravem razmerju za optimalno regeneracijo in hidracijo telesa takoj po telesnem naporu oz. treningu. Za približno 70 kg težkega tekača zadostuje 3-5dcl čokoldanega mleka. To je odvisno tudi od zahtevnosti treninga in vase tolerance na mlečne izdelke. Potrebno je paziti, da dnevno ne prekoračite priporočenega vnosa mlečnih izdelkov.

Lahko poleti tečem tudi čez dan, čeprav je zunaj še vedno vroče? Ali bi moral tek nujno prestaviti na zgodnje jutranje ure oziroma pozne večerne? 

Odvisno od pripravljenosti, težavnosti treninga, vašega zdravja (srčno žilne bolezni, bolezni ledvic, KOPB ... Se treningi v vročini odsvetujejo) in počutja ter zunanje temperature. Vsekakor svetujem, da zelo zahtevne in dolge treninge opravite zjutraj ali zvečer, saj je zaradi povečane vročine čez poletne dni možnost pregrevanja telesa zelo velika.

Če veste, da boste tekmovali v vročih vremenskih pogojih, pa je vsekakor potrebno kakšen trening narediti v bolj zahtevnih razmerah. Se pa vadba v zelo vročih pogojih odsvetuje vsem, ki imajo kakršnekoli težave z zdravjem srca in ožilja ter zadrževanjem telesne tekočine. 

Preverite tudi nasvete trenerja o naslednjih temah: