Zakaj je gibanje na stara leta dobro

Zakaj je gibanje na stara leta dobro (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
30. 3. 2014 Vir: Lisa

Kot za mlade je tudi za starejše ljudi pomembno, da so fizično aktivni, saj to izboljšuje njihovo psihofizično stanje in posledično podaljšuje in izboljšuje življenje. Poleg tega aktivni starejši ljudje svoje zdravje, počutje in kakovost življenja ocenjujejo veliko boljše kot neaktivni.

Seveda, če se nameravate šele na stara leta preleviti v športnika, prej pa niste niti mignili s prstkom, potem je pametno, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

Med vadbo poslušajte sebe in svoje telo, saj je cilj, da vadite večkrat na teden, zato je zelo pomembno, da ne pretiravate in se ne poškodujete.

Zakaj je gibanje na stara leta dobro
 • Preprečuje kardiovaskularne bolezni,
 • znižuje holesterol,
 • preprečuje in obvladuje diabetes tipa 2,
 • znižuje krvni tlak,
 • zmanjšuje možnost možganske kapi,
 • krepi mišice in pripomore k močnejšim kostem,
 • dviguje imunski sistem,
 • zmanjšuje in preprečuje stres ter deluje antidepresivno,
 • dobro vpliva na prebavo,
 • poskrbi za boljši spanec,
 • povečuje veselje do življenja.
Hoja

Hoja je med najpogostejšimi oblikami športnega udejstvovanja pri starejših. Priljubljena je zato, ker je napor zmeren, čas trajanja pa je daljši (več časa je prav ena od ugodnosti upokojencev).

Je tudi družabna aktivnost, saj niste toliko zadihani, da ne bi mogli čebljati. Prav tako je hoja lahko pestra, saj lahko izbirate različne kraje ter hodite po ravnem, čez drn in strn ali pa v hrib.

Veliko starejših (pa tudi mlajših) si pomaga s palicami (nordijska hoja), saj se s tem počutijo varnejše ter si bolj krepijo tudi mišice trupa in rok.

Tek

Seveda teče veliko starejših oseb, toda če niste navajeni, začnite postopno in ne preintenzivno (na začetku svetujemo menjaje minuto hoje in minuto teka).

Vaše telo se pri teku 'pretrese' drugače kot pri hoji, kar pomeni, da lahko pričakujete bolečine v drugih mišicah kot pri hoji.

Prav tako so sklepi bolj obremenjeni, zato vam predlagamo tek po mehkejši podlagi v dobri športni obutvi.

Fitnes, telovadba

Veliko nekdanjih profesionalnih športnikov priznava, da morajo po končani karieri skoraj nujno vzdigovati uteži ter telovaditi, saj se njihovo utrujeno športno telo počuti veliko bolje, če ostane v dostojni pripravljenosti.

Starejši ljudje imajo krhke kosti, zato jim krepitev mišičnega tonusa okoli njih nedvomno godi. Na fitnesih obstajajo vodene vadbe z utežmi za starejše kot tudi vodena telovadba. Bolje, da vas telo boli od vadbe kot pa od sedenja.

Odbojka

Profesor William G. Morgan – izumitelj odbojke – je imel v mislih igro, ki ni tako atletska, kot sta bili košarka in ameriški nogomet, in z njo privabiti k športu atletsko manj nadarjene učence. Seveda se je odbojka pozneje razvila v zelo dinamično in eksplozivno igro.

Rekreativna odbojka pa je od ekipnih športov vseeno najbolj primerna za starejše ljudi, saj ni fizičnega kontakta.

Tenis, namizni tenis, badminton

Na tenisu zagotovo pogosto vidimo kakšnega poskočnega 80-letnika, ki si intenzivno izmenjuje žogice s svojim partnerjem, čeprav se ne premika veliko.

Poleg dobrega partnerja boste potrebovali tudi odlično teniško znanje.

Za začetnike sta verjetno veliko primernejša namizni tenis in badminton. Vendar pazite, zaradi hitrih zamahov vas lahko boli zapestje, mišica na hrbtu ali kaj drugega. Če imate težave s hrbtenico, si raje poiščite kakšen drug šport.

Plavanje in vodna telovadba

Plavanje je eden od najboljših in najbolj prijaznih športov za starejše. Voda še dodatno blagodejno vpliva na telo. Obstajajo tudi vodene vadbe v vodi.

Kolo

Tudi kolesarjenje je izjemno priporočljivo za starejše. Sklepi so ob vrtenju pedal skoraj neobremenjeni.

Če niste prav sproščeni in suvereni pri vožnji s kolesom po cesti, mestu ali naravi, je odlična izbira tudi sobno kolo. Ob vrtenju pedal boste lahko pogledali priljubljeno mehiško ali kakšno drugo serijo, poleg tega se boste popolnoma izognili padcem.

Prav tako sta dobra izbira tudi steper in orbirek.

Golf

Za golf nikoli ni prepozno, vendar je pot do dobrega igralca vseeno zelo dolga. A vseeno, če imate denar in čas, si plačajte trenerja in začnite vaditi. Naj bo vaš moto pri vseh športih – nikoli ni prepozno. No, pa še najbolj moder nasvet, kar vam ga lahko damo: Migajte, a po pameti!