25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zakaj usmeriti otroka v šport?

V sistemu športnega udejstvovanja malega športnika imajo starši zelo pomembno vlogo. (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
21. 2. 2012

Udejstvovanje v športu je smiselno iz dveh glavnih razlogov.

  • Sama fizična aktivnost ima dokazane pozitivne učinke na telesni razvoj posameznika (če seveda ni pretirana),
  • hkrati pa vpliva na razvijanje psiholoških kompetenc, kot so samodisciplina, razvijanje samoregulacijskih mehanizmov, čustvene stabilnosti in osebnostne čvrstosti, sodelovanja in razvijanja delovnih navad.

Naštete karakteristike bodo otroku koristile tudi na nešportnem področju in na splošno v življenju. Zato je smiselno otroka usmeriti v šport - pozneje pa ga, če si bo želel, usmerjamo v vrhunski šport.

Kako k temu pristopiti kot starš

V sistemu športnega udejstvovanja malega športnika imajo starši zelo pomembno vlogo. Že od otrokovih zgodnjih let so njegovi glavni socializatorji, ga vzgajajo, navdušujejo, vodijo in mu prek identifikacijskih vedenjskih vzorcev odpirajo pot v svet odraslih. Ravno starši so tisti, ki z otrokom storijo prvi korak v šport. V najzgodnejši fazi starši otroka usmerjajo, če spodbujajo njegov interes za šport.

Tisti starši, ki z otrokom v tem obdobju veliko časa namenijo športni igri, posejejo seme, ki bo morda obrodilo visoke dosežke v zrelem obdobju športnika.

Ko je ogenj prižgan in otroci že izoblikujejo veselje do neke športne panoge, se vloga staršev pogosto spremeni. Če začnejo kazati preveč zanimanja za otrokovo ukvarjanje s športom, ga začnejo dušiti, njegov ogenj pa počasi ugaša. Na tem mestu postane pomembna predvsem vloga trenerjev, saj morajo pri otroku razviti pozitivno motivacijo za šport, ki ne bo izhajala iz zunanjih vzvodov (ugajati staršem), ampak bo njegova lastna, notranja.

Nova vloga staršev pa je preprosta. Otrok potrebuje le njihovo podporo, občutek, da mu zaupajo, da ga imajo radi, da se ima kam zateči v trenutkih razočaranja, da se lahko obrnjeno nanje. Tudi trenerji naj se zavedajo, da njihova vloga ni le strukturiranje in izvajanje treningov, ampak da je njihova naloga tudi vsestranska skrb za športnika, otroku športniku pa postajajo vse bolj pomemben model, prek katerega se učijo.

Razvoj športa je šel v to smer, da staršev iz sistema celotnega športnikovega udejstvovanja ne moremo izločiti. Pravzaprav tega tudi ne smemo in ne bi bilo koristno, čeprav si nekateri trenerji včasih to želijo. Veliko bolj pomembno je, da s starši in trenerji natančno opredelimo in definiramo posamezne funkcije. Če vsak natančno ve, kaj mora delati, kaj je njegova naloga, potem bo pot do otrokovega uspeha krajša in bolj zanesljiva, hkrati pa posuta z manj konflikti in bolečine. Te bo namreč vsekakor dovolj že samo zaradi napornih treningov, poškodb in predvsem razočaranj, ki doletijo prav vsakega, še tako uspešnega in talentiranega mladega športnika.

Dr. Matej Tušak

Seminar za mlade športnike in njihove starše

Dr. Matej Tušak v Ljubljani organizira seminar za mlade športnike, ki bodo skozi celodnevno delavnico pridobili osnovna znanja psihične priprave, ki jim  bodo pomagala samostojno nadaljevati sistematično delo na tem področju.

Starši in trenerji pa bodo skozi testiranje oz. psihološke preglede pridobili konkretna izkodišča, kaj in kako ravnati, da bi čim bolje razvili otrokove potenciale in da bi čim uspešnejše reševali obtoječe probleme na tem področju.

Seminar bo potekal 10. marca 2012. Cena: 250 €.

Informacije in prijave:

Eva Kovač, eva.kovac@matejtusak.si ali 031 853 093
Matej Tušak, matej.tusak@fsp.uni-lj.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri