Znaki, ki vam pokažejo, da ste v TOP formi (čeprav mislite, da niste)

Znaki, ki vam pokažejo, da ste v TOP formi (čeprav mislite, da niste) (foto: profimedia) profimedia
7. 11. 2022

Ste se v zadnjem času vprašali, ali ste sploh v formi in kako dobra ali slaba pravzaprav je? Preverite spodnje znake in si odgovorite na vprašanje. 

Samo zato, ker mislite, da niste v formi, še ne pomeni, da je to tudi res. Obstaja veliko različnih znakov, ki vam povejo, v kakšnem stanju je vaša kondicija.

Preverite jih in ugotovite, koliko kljukic lahko nardite: 

1. Srčni utrip - Ljudje, ki so v dobri fizični formi, imajo nižji utrip kot tisti, ki imajo težave tako s formo kot z zdravjem. Najbolje, da svoj utrip izmerite zjutraj, ko boste mirni. Normalen utrip je med 60 in 100 utripi na minuto. Če je številka precej višja, to lahko nakazuje na visok tlak, začetek srčnih bolezni in druga stanja. 

2. Stopnice vas ne strašijo - Kaj izberete, ko imate na izbiro dvigalo in stopnice? Če je vaš odgovor stopnice, potem vam ni potrebno skrbeti. Že takšne malenkosti kot je hoja po stopnicah, vas čez dan obdržijo v formi in poskrbijo, da naberete korake. 

3. Nimate težav držati koraka s prijatelji - Kako se počutite na sprehodu s prijatelji, ali ko greste na izlet? Jim lahko sledite in se ob tem pogovarjate? Ali se morate večkrat ustavljati, težko dihate in vas že po nekaj metrih vse boli? To, da nimate težav na sprehodih in lažjih pohodih, kaže, da ste bolje pripravljeni, kot si mislite. 

4. Hitro okrevate - Opazujte svoj utrip: če se po fizični aktivnosti hitro spusti nazaj v normalno območje v mirovanju, ste v precej dobri formi (npr. v 5 minutah ali malo več). Prej, kot je nazaj v normalni coni, bolje ste pripravljeni. 

5. Nimate težav s spanjem - Se ponoči dobro naspite in prebujate naspani? Nimate težav zvečer, ko morate zaspati, ampak zaspite skoraj isto minuto, ko se uležete v posteljo? Potem ste dovolj aktivni. Ljudje, ki se čez dan dovolj gibajo, imajo manj pogosto težave s spanjem. 

6. Zlahka opravljate vse starševske naloge - Niste zadihani, ko otroci želijo, da jih lovite, zlahka jim sledite v parku in se nasploh z njimi veliko igrate. Potem so tu še dvigi in prenašanje otroka, če je manjši, kar vas prav tako okrepi. Če lahko sledite njim, je vaša forma precej dobra.