Ali zeleni čaj res pomaga pri hujšanju?

Ali zeleni čaj res pomaga pri hujšanju? (foto: Profimedia) Profimedia
8. 6. 2019

Preberite si izsledke raziskav in sami presodite, ali se vam izplača uživati ta napoj, ki ga nekateri nadomeščajo s kavo, drugi pa trpko-grenkega okusa enostavno ne prenesejo.

»Glede na mojo raziskavo lahko sklenem, da zeleni čaj malce pripomore k izgubi teže, ni pa odločilen dejavnik,« pravi doktor Kristin Kirkpatrick iz Clevelanda.

To so pokazale tudi številne druge manjše raziskave:

Raziskava iz Univerze v Oklahomi je denimo pokazala, da so ljudje, ki so uživali ekstrakt zelenega čaja, v osmih tednih izgubili pol kilograma več od tistih, ki so pili samo vodo.

Starejša raziskava pa poroča, da so ljudje, ki so redno pili zeleni čaj in telovadili po 180 minut na teden, hitreje izgubljali maščobo okrog trebuha.  Zeleni čaj namreč vsebuje sestavino, ki pomaga topiti maščobo in spodbuja prebavo.

Takšen učinek naj bi imel čaj zaradi vsebnosti flavonoidov, med njimi glavnega katehina. »Možno je, da katehini v zelenem čaju dejansko preprečujejo absorpcijo ogljikovih hidratov,« pravi dr. Kirkpatrick, pri čemer navaja raziskavo, objavljeno v reviji Scientific Reprorts.

Dr. Kirkpatrick poroča, da tudi matcha čaj lahko pozitivno pripomore k izgubi teže, čeprav o njej še ne obstaja veliko raziskav.

Poleg tega, da z zelenim čajem lažjem shujšamo, ima še druge pozitivne učinke na zdravje, kot so:

  • preprečuje rakava obolenja,
  • preprečuje bolezni srca in ožija,
  • spodbuja spomin,
  • krepi imunski sistem.

Zeleni čaj ne reagira negativno na nobeno zdravilo, tako da ga  lahko uživajo vsi, pa četudi zgolj zaradi užitka namesto jutranje kave.

Preberite še:

Vir: Men's Health

Foto: Profimedia