Priljubljeno sadje, ki deluje kot eliksir dolgoživosti: je okusno in polno vitaminov, ki ščitijo pred okužbami

11. 2. 2024
Deli
Borovnice so polne antioksidantov, ki pomagajo ščititi zdrave celice. (foto: Profimedia)
Profimedia

Borovnice so močno superživilo, na katerega se v poplavi drugih mnogokrat pozabi.

Dr. Neil Paulvin, zdravnik za dolgoživost in regenerativno medicino ter eden izmed vodilnih strokovnjakov na biohackinga že vrsto let pomaga ljudem razvijati zdrave navade za daljše življenje.

Sam vsak dan uživa borovnice, za katere pravi, da delujejo kot eliksir dolgoživosti, ki je polno vitaminov in antioksidantov, ki telo ščitijo tudi pred tveganjem za različne okužbe.

Ne spreglejte:

Zakaj so borovnice na vrhu živil, ki spodbujajo dolgoživost?

1. Krepijo celice

Borovnice so polne antioksidantov, ki pomagajo ščititi zdrave celice. Prav tako preprečujejo morebitne poškodbe in sodelujejo v procesih telesa, ki popravlja DNK zapis. Velike vsebnosti antioksidantov, imenovanih antocianini,  poleg tega, da ustvarjajo njihovo značilno modro barvo, pomagajo tudi pri izboljševanju kognitivnih sposobnosti in delovanja ožilja.

2. Odlične za zdravje oči

Ena skodelica borovnic vsebuje 16 odstotkov dnevne potrebe po vitaminu C, za katerega je med drugim znano, da ugodno vpliva na krepitev zdravja oči. Prav tako vitamin C pomaga preprečevati starostno degeneracijo rumene pege in zmanjšuje celični oksidativni stres v mrežnici, zaradi česar so oči posledično manj dovzetne za poslabšanje vida.  

3. Pomoč pri regeneraciji mišic

Po dosedanjih izsledkih raziskav je bilo ugotovljeno, da borovnice pomagajo pri hitrejši regeneraciji mišic. Prav tako ena skodelica borovnic vsebuje 24 odstotkov dnevne vrednosti vitamina K, ki pomaga pri gradnji kosti in strjevanju krvi. Vitamin C, ki se nahaja v borovnicah pa spodbuja tudi pri absorpciji železa in povečanju proizvodnje kolagena, ki povezuje kosti in mišice.

4. Krepijo zdravje možganov

Antioksidanti, ki so prisotni v borovnicah, imajo vpliv tudi na možgane, predvsem predel, ki je pomemben za inteligenco. Prav tako je raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 16.000 ljudi, pokazala, da so borovnice in jagode povezane z upočasnitvijo kognitivnega staranja za do dve leti in pol.

5. Zmanjšujejo vnetja v telesu

Vlaknine, vitamini, minerali in antioksidanti v borovnicah lahko pomagajo tudi pri zmanjšanju vnetnih procesov v telesu in tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 ter bolezni srca in ožilja. Njihov probiotični učinek, ki uravnava bakterije v črevesju lahko pomaga tudi pri preprečevanju črevesnih vnetij in raka na debelem črevesju.

6. Znižujejo raven slabega holesterola  

Zaradi vsebnosti topnih vlaknin, lahko borovnice pomagajo odstranjevati žolč iz črevesja ter snovi, kot so kovine in bilrubin - snov, ki nastane pri razpadu rdečih krvničk. To lahko poleg zmanjšanja ravni slabega holesterola, zmanjša tudi tveganje za bolezni srca.  

Borovnice lahko v svojo prehrano vključite na več načinov. Dr. Paulvin jih najraje zaužije v smoothijih, v ovseni kaši ali pa jih prigrizne med obroki. Največ vsebnosti antioksidantov boste dobili, če jih boste zaužili sveže, toda tudi v posušeni obliki bodo imele svoje koristi ali pa, če jih shranite zamrznjene in si jih pripravite kasneje.

Kljub mnogim koristim so borovnice le majhen del sestavljanke, ki vodi k dolgoživosti. Toda ob raznoliki prehrani, kakovostnemu spancu in redni vadbi, lahko izdatno pripomorejo k srečnejšemu in daljšemu življenju. 

Vir: cnbc.com

Preverite še:

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger