Če ne jeste brokolija, si boste zdaj premislili: ta zelenjava ima številne pozitivne vplive na zdravje

25. 3. 2024
Deli
Brokoli ima številne pozitivne učinke na zdravje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Brokoli ima številne pozitivne učinke na zdravje.

Brokoli je ena najbolj razširjenih vrst zelenjave po vsem svetu. Uporabljamo ga lahko kot okusno prilogo ali iz njega pripravimo slastne omake, pomake, namaze, juhe, celo sladice. Kljub njegovi vsestranski uporabi pa se na jedilnikih mnogih brokoli še vedno ne znajde dovolj pogosto.

Če tudi vi ne uživate brokolija, si boste po prebranem morda premislili: to živilo ima namreč številne pozitivne učinke na zdravje, piše N1 Hrvaška.

Čudežna spojina v brokoliju

V križnicah, kot je denimo brokoli, se nahaja spojina sulforafan (SFN), ki preprečuje številne resne bolezni in zdravstvene zaplete. Med drugim naj bi SFN preprečeval rakava obolenja, pomagal pri zniževanju holesterola in zaviral nastanek krvnih strdkov.

Zaradi tega lahko brokoli pomaga zmanjšati tveganje za nastanek srčne in možganske kapi, hkrati pa preprečuje tudi druge srčno-žilne bolezni.

Obenem pa to živilo predstavlja bogat vir vlaknin, ki pripomorejo k zdravi prebavi, hkrati pa podaljšujejo občutek sitosti in so tako odlična izbira tudi za vse, ki želijo izgubiti kakšen odvečni kilogram

Celoten potencial še ni odkrit

Zaenkrat bi bilo potrebno opraviti veliko več raziskav, da bi z gotovostjo trdili, kako vse lahko brokoli izboljšuje zdravje. Vsekakor pa je to odlično živilo, ki ga je dobro dodajati v svojo prehrano.

Najboljše jedi z brokolijem

Niste prepričani, kako bi brokoli pripravili? Tukaj je nekaj idej:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord