Čokoladni mafini za Zeleni ponedeljek

5. 9. 2011
Deli
Čokoladni mafini z jabolki

Človeški možgani so visoko zmogljiv računalnik, v katerem je shranjeno nepredstavljivo veliko spominov različnih vrst. Eden je tudi vonjalni. Se vam je že kdaj zgodilo, da vam je neki vonj prebudil spomine, morda celo davno pozabljene?

Na primer vonj po salami? Takšni, s katero so nekoč v osnovnih šolah obložili rezino sivkastega kruha?

Danes so malice drugačne. Prijetnega vonja, lepega videza, okusov, ki so večini otrok všeč. Moderne mame pa si za svoje otroke želijo več. Ne le popolnega razmerja hranil v obroku in higiensko neoporečnega pakiranja malic v platične vrečke.

Mamice današnjega dne hočejo za svoje otroke zdrave malice iz naravnih, nepredelanih živil, ki prihajajo iz do človeka in narave prijazne pridelave, vsebujejo le malo zdravih sladil in dajejo otrokom pravo življenjsko in ustvarjalno energijo.

To nas je spodbudilo, da povabimo vse slovenske šole, da se pridružijo gibanju Zeleni ponedeljek. Pa ne zato, da bi s tem širili vegetarijanstvo ali veganstvo. Želimo si le, da bi že otroke naučili pomena zdrave prehrane za lastno zdravje in zdravje našega okolja.

In kakšne malice predlagam za naše šolarje? Čokoladne mafine z jabolki, na primer.

Čokoladni mafini z jabolki

Sestavine za 12 mafinov:

  • 1 skod. mleka (uporabite lahko mleko iz oreščkov in žit ali pa kravje)
  • 1 skod. ovsenih kosmičev
  • 1 veliko jajce
  • ¼ skod. rjavega sladkorja muscovado (sladkor z okusom po melasi, ki se poda jabolkom)
  • 1/2 skod. olivnega olja
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • naribana lupinica limone iz biološke pridelave
  • 400 ml pirine moke (pol integralne, pol gladke)
  • 1 pecilni prašek iz vinskega kamna
  • sol
  • cimet
  • muškatni orešček
  • ¾ skod. na koščke narezanega jabolka
  • ½ skod. drobno narezane temne čokolade
Priprava:
  1. Ovsene kosmiče namočimo v mleku za eno uro.
  2. Pečico ogrejemo na 160. °C
  3. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki.
  4. Posebej z vilicami stepemo jajce.
  5. Jajce, sladkor, olje, limonin sok in limonino lupinico primešamo kosmičem.
  6. Posebej pripravimo moko, sol, cimet in muškat. Vse dobro premešamo in dodamo mokrim sestavinam.
  7. Nežno primešamo še jabolka in čokolado.
  8. Maso z žličko nadevamo v modelčke za mafine in postavimo v pečico za približno 30 do 35 minut. Po 30 minutah z zobotrebcem preverimo, ali so mafini že pečeni. Če zobotrebec ostane lepljiv, peko podaljšamo še za nekaj minut.
  9. Mafine ohladimo, jih zložimo v nepredušno zaprto posodo in shranimo v hladilniku. Naslednji dan, ko se bodo prepojili z okusom jabolk, bodo odlični. Mafine lahko tudi zamrznemo.

    Opomba: količine sestavin so izražene v skodelicah, žlicah in ml. 1 skodelica vsebuje 250 ml, 1 čajna žlička pa 5 ml.

Recepte z natančnimi navodili in pojasnili lahko preberete na www.zeleniponedeljek.si.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"