10 zapovedi mediteranske prehrane

10 zapovedi mediteranske prehrane (foto: Profimedia) Profimedia
20. 2. 2016

Kako morate jeste, če želite slediti enemu najbolj zdravih načinov prehranjevanja na svetu - mediteranski dieti? 

Mediteranska dieta in njene dobre lastnosti že zelo dolgo privlačijo znanstvenike in seveda posledično tudi ženske revije, lačne novih odkritij, kako po najpametnejši poti do vitke postave.

Preverjanja njenega dobrega učinka so se lotili celo oddaljeni Avstralci, analizo pa so naredili na osnovi podatkov, ki so jih primerjali s tistimi od priseljencev iz sredozemskih držav. Ugotovili so, da imajo priseljenci iz sredozemskih držav manjšo stopnjo smrtnosti zaradi srčnih bolezni kot Avstralci.

V študijo je bilo vključenih 40.000 moških in žensk iz starostnih skupin od 40 do 69 let. Slaba četrtina jih je bilo iz sredozemskih držav, preostali pa so bili rojeni Avstralci. Spremljanje njihovega življenjskega in zdravstvenega ciklusa je potekalo deset let. Izkazalo se je, da so tisti sodelujoči, ki so v svoje vsakdanje obroke vključevali največ t. i. tradicionalne sredozemske hrane in pijače, imeli 30 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo umrli zaradi srčnih bolezni, imeli pa so tudi manj težav z odvečnimi kilogrami.

Poleg tega raziskovalci menijo, da bodo s sredozemsko dieto največ pridobili oboleli za sladkorno boleznijo.

10 zapovedi mediteranske prehrane
 • Jejte veliko sadja, zelenjave, oreščkov in stročnic

Tako bo organizem preskrbljen z veliko večino pomembnih vitaminov, mineralov, rastlinskih vlaken, esencialnih maščobnih kislin, z beljakovinami in vodo. Z uživanjem tako zdrave hrane se boste izognili nekaterim vrstam raka, zmanjšali pa boste tudi tveganje za boleznimi srca, diabetes in preostale kronične bolezni.

 • Glavni izvor maščob naj bo oljčno olje

10 ml deviškega olivnega olja vsebuje 5 mg antioksidantov. Vsebuje vitamine E, D, A in K, ki jih organizem ne tvori in so topni v olju, bogatem z esencialnimi maščobnimi kislinami. Največ je vitaminov kompleksa E, saj ga je v jedilni žlici kar 1,6 mg.

 • Uživajte minimalno obdelano hrano

Izbirajte lokalna in sezonska živila. Zdaj nimate izgovorov, da morate kupovati cenejši avstrijski, nizozemski paradižnik. Na trgu dobite odlične, slovenske pradižnike, paprike, kumare, bučke ...

 • Riž, kruh, testenine in polnozrnate žitarice

To so glavni izvor ogljikovih hidratov. Našteta živila nam dajo energijo, ki jo zares potrebujemo, sploh če smo aktivni.

Najboljši izbor so polnozrnata živila – od testenin in kruha do riža. Zato se nikar ne izogibajte ogljikovih hidratov, lahko pa jih izpustite zvečer. Zjutraj in za kosilo pa si le privoščite kakšen kos kruha in dobro pašto.

 • Priporočajo mlečne izdelke

Naj bodo v vašem izboru probiotični jogurt in siri z manj maščob, saj so vsi izvor pomembnih beljakovin.

 • Ribe in jajca

Naj se na krožniku pogosto znajdejo različne vrste rib ter zmerna količina jajc. Oboje prinese ravno pravšnjo količino visokokakovostnih beljakovin.

 • Rdeče meso

Rdeče meso je najbolje uživati kot del obroka, skupaj z žitaricami in zelenjavo. Izberite nemastne dele mesa, ne večje od svoje dlani. Meso je dober izvor beljakovin in železa.

 • Sveže sadje naj bo posladek

Izogibajte se drugih slaščic in kolačev.

 • Voda

Je osnova našega telesa, zato jo vsak dan popijte vsaj liter in pol.

 • Vino

Vino je tradicionalen del mediteranskega načina življenja, vendar pa nikar ne pretiravajte s pitjem. Vino v zmernih količinah je pomemben antioksidant.

 • Mediteransko prehrano kombinirajte s telovadbo

Mediteranska prehrana in gibanje sta popolna kombinacija za zdravje, lepoto in energijo.

Iz Lise

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri