Dieta 5 na dan

20. 11. 2007
Deli
Dieta 5 na dan

S svežimi in vitaminsko bogatimi energetskimi jedmi si lahko zagotovite odličen videz. Pet obrokov sadja in zelenjave na dan namreč ščiti vaše zdravje in dolgoročno izboljša vaše počutje.

Če se ozremo na rezultate anket, lahko vidimo, da je zdrava prehrana za mnoge ključ do dobre telesne pripravljenosti, vitke postave in privlačnega videza. Vsi vemo, kako pomembna sta sadje in zelenjava, da vsebujejo polnozrnati izdelki pomembne balastne snovi in da se je treba izogibati mastnim jedem.

Na žalost je dejansko stanje nekoliko drugačno: kar polovica prebivalstva dnevno ne zaužije niti ene vrste sadja ali zelenjave, porabljena količina maščobe znaša več kot 100 namesto 60 g dnevno, priporočene balastne snovi pa tako ali tako potegnejo krajši konec.

Posledice: na dnevnem redu se znajdejo prehransko pogojene bolezni, kot so motnje presnove maščob, čezmerna teža, arterioskleroza, visok pritisk in rak. Vse to lahko preprečimo z uživanjem zadostnih količin sadja in zelenjave. Pozanimajte se, kakšna je vaša idealna telesna teže glede na starost

Rastlinska živila vsebujejo učinkovite substance, kot so vitamini, minerali in mikroelementi. V našo presnovo pa posežejo tudi sekundarne rastlinske snovi, kot so karotenoidi, polifenoli, glukozinolati, terpeni in sulfidi. 5-krat dnevno sadje in zelenjava ‘5 na dan’ – tako se glasi obširno zastavljena kampanja. V Nemčiji se je tej akciji pridružilo veliko institucij s področja zdravstva, proizvajalcev živilskih izdelkov in trgovin.

Njihov cilj: več užitkov in več zdravja s sadjem in z zelenjavo. Po priporočilih nemškega združenja za prehrano naj bi vsak odrasel na dan v povprečju zaužil 400 g očiščene zelenjave in 250 do 300 g svežega sadja.

Priporočljive količine bi lahko razdelili na naslednji način:

  • 1 porcija kuhane zelenjave, približno 100–200 g
  • 1 porcija surove zelenjave, približno 100–200 g
  • 1 porcija solate, približno 100 g
  • 2 porciji svežega sadja, vsaka po 125–150 g

Nasvet: Eno porcijo sadja lahko mirno zamenjate s kozarcem zelenjavnega ali sadnega soka. Čez dan se prehranjujte takole:

  • Zjutraj porcija svežega sadja ali zrezanega v mislijih
  • Dopoldne sadje ali zelenjava
  • Opoldne večja porcija zelenjave in/ali solate z ribo ali mesom
  • Popoldne svež sadni sok
  • Zvečer sveža solata ali zelenjavna jed oziroma rezina kruha z zelenjavo.

Na primer:

ZAJTRK: Ovseni kosmiči (Recept)

KOSILO: Pisana zelenjava (Recept)

VEČERJA: Gaspačo (hladna juha) (Recept)

VMESNI OBROK:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek