25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Dieta in enolična prehrana

1. 11. 2011

Pred leti so strokovnjaki ljudem svetovali, naj jedo čim bolj raznovrstno hrano. No, to je bil brez dvoma dober nasvet v času, ko so vsi jedli pečeno svinjino, zmečkan krompir in konzerviran fižol. Zdaj so dietetiki in nutricionisti malo obrnili ploščo, saj vse bolj velja, da je za zdravje in vzdrževanje ustrezne teže najprimernejša precej enolična prehrana, in to vsak dan približno ob isti uri.

Zakaj te spremembe?

Zdaj živimo, vsaj zahodni in razviti del sveta, v okolju, kjer je na vsakem koraku hrana. V vsakem mestu in kraju nam nekdo ponuja hrano, in če ne sledimo nekemu prehranjevalnemu ritmu in obrokom, lahko kaj hitro zapademo v nekontrolirano in nezdravo prehranjevanje.

Ljudje imamo večinoma tudi zelo slab 'gumb za vklop in izklop', zato nas večina je tudi, ko nismo lačni. Da ohranite in vzpostavite zdrav način prehranjevanja, je najbolje, da se držite svojih obrokov in ritma.

Kako poteka monotona dieta

Izberite tri obroke v dnevu, pri katerih vas bo najmanj motilo, da jeste vedno enako hrano. No, vsaj približno enako – izberete lahko na primer solato, a vanjo daste vsakič drugo zelenjavo, del zelenjave lahko tudi popečete, skuhate …

Zajtrk

Vedno odlična izbira so misliji s sadjem in navadnim jogurtom ali mlekom.

Dopoldanski prigrizek

Vsak dan ga imejte ob 10.30; izberite sadež in različne oreščke.

Kosilo

Vedno imejte super solato z lahkim prelivom. Skoraj vsaka restavracija ima na jedilniku nekaj solat. Če si solato delate sami, vsak dan zamešajte kaj drugega.

Popoldanski prigrizek

Naredite si skodelico temne vroče čokolade ali pa pojejte kos svežega sadja, lahko tudi paradižnik in papriko.

Večerja

Morda kos piščančjih prsi ali puranji zrezek in veliko zelenjave.

Ključ do uspeha je, da se izogibate dvema najhujšima dietnima grehoma

Preobjedanju in izpuščanju obrokov. Oboje se le igra z vašim metabolizmom, ki povzroči, da pridobivate odvečne kilograme in izgubljate energijo.

Ko padete iz svojega utečenega ritma prehranjevanja – to se bo prej ali slej tudi zgodilo – poskrbite, da se čim prej spet vrnete v stare tirnice. In seveda lahko malo pomešate obroke, naj večerja na primer postane obrok s super solatami, zjutraj pa si privoščite vročo čokolado z mandeljni.

In zakaj ne bi ubrali prostega sloga za kosilo? Kakorkoli se že pač odločite, nikar se vsaki dve uri ne premislite, kaj bi jedli. Kljub bogati izbiri je svet zdaj tako naravnan, da bo na koncu vaša izbira najbolj uboga in najbolj redilna.

Iz revije Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri