Hitra dieta z zelenjavno juho

Hitra dieta z zelenjavno juho (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
13. 4. 2012

Pred leti je bila ta dieta z juho pravi hit. Kilogrami namreč hitro kopnijo, človek pa tudi dobi dovolj vitaminov. In prav zaradi tega, ker je dieta izjemno zdrava in nima neprijetnih stranskih učinkov, je priporočljiva za hitro hujšanje.

Skuhajte osnovno juho

Ta pomaga pri hitrem izgorevanju maščob.

Sestavine:

  • 800 ml paradižnika v konzervi (ali pasiranega paradižnika)
  • približno 1,5 litra vode
  • 2 juhi v vrečki (kokošja ali goveja)
  • sol, vegeta, kocka za juho
  • 2 veliki zeleni papriki (lahko tudi rumeni ali rdeči)
  • 6 velikih mladih čebul
  • 1/2 večje glavice zelja (približno 1 kg)
  • zelena (koren in listje) približno 1 kg

Vse sestavine so nujno potrebne, zlasti zelena. Juho lahko začinite po volji s soljo, poprom in začimbnimi rastlinami.

Priprava:

Zelenjavo zrežite na kocke in jo na močnem ognju kuhajte približno 10 minut, nato zmanjšajte ogenj (temperaturo) in kuhajte, dokler se zelenjava ne zmehča. Na koncu dodajte začimbe, juhi iz vrečke in paradižnik. Juho lahko jeste kadarkoli, ko ste lačni. Jeste jo lahko, kolikor hočete. Več je boste jedli, več kilogramov boste izgubili.

Ponedeljek

Izmenično jejte sadje in juho. Lahko jeste katerokoli sveže sadje, vendar ne banan. Melona in lubenica sta najboljši, ker vsebujeta veliko vode. Pijete lahko nesladkani čaj ali vodo.

Torek

Jejte vso zelenjavo. Lahko jeste, kolikor hočete sveže in konzervirane zelenjave. Poskusite jesti čim več zelene listnate zelenjave (solata, špinača ...). Izogibajte se graha, fižola ali koruze.

Za večerjo pojejte dva velika krompirja, pečena v lupini (krompir zavijte v aluminijasto folijo in pecite v pečici). Lahko ga začinite z žlico masla ali kisle smetane. Ta dan ne jejte nikakršnega sadja.

Sreda

Jejte juho, sadje in zelenjavo, kolikor hočete. Nič drugega. Če ste v teh treh dneh zvesto sledili temu jedilniku in niste jedli popolnoma nič drugega, bi morali izgubiti od 2 do 3 kilograme.

Četrtek

Jejte juho, banane in nemastno mleko (1.6 % m.m., lahko tudi jogurt ali kefir). Lahko pojeste največ tri banane, vode pa lahko pijete, kolikor hočete. Banane so bogate z ogljikovimi hidrati (in dokaj kalorične), enako velja za mleko. Prav ta dan bo vaš organizem potreboval kalij in ogljikove hidrate ter kalcij in beljakovine, da bi zmanjšali željo po sladkem (željo po sladkarijah).

Petek

Jejte juho, govedino in paradižnik. Lahko pojeste približno 200 g govedine in konzervo paradižnika ali šest svežih paradižnikov. Ta dan priporočamo goveji zrezek, na hitro pečen, brez maščobe (na nenamaščeni ponvi ga hitro specite na obeh straneh, da porjavi, ne zapecite ga) ali pa kuhano govedino (ne v goveji juhi, ker je mastna). Poskusite popiti najmanj od 6 do 8 kozarcev vode (2 litra), da omogočite, da se kislina spere iz vašega organizma. Juho jejte vsaj enkrat ta dan.

Sobota

Jejte juho, govedino in zelenjavo. Jejte, kolikor hočete. Lahko pojeste od 2 do 3 goveje zrezke z zeleno listnato zelenjavo (špinača, solata). Juho jejte vsaj enkrat ta dan.

Nedelja

Jejte juho, integralni riž (neoluščeni), skuhan v vodi in začinjen po želji, ter zelenjavo, vendar brez maščobe. Lahko pijete vodo in naravni sadni sok.

Na koncu sedmega dne, če ste dosledno spoštovali jedilnik, bi morali izgubiti od 5 do 6 kg. Če ste izgubili več kot 7 kg, preskočite dieto za dan ali dva, preden nadaljujete.

Dieta se nadaljuje vedno s prvim dnevom v jedilniku. Dnevi morajo iti po predpisanem razporedu in se jih ne sme izpuščati.

V dneh, ko je predpisan goveji zrezek, ga lahko zamenjate s piščančjimi prsmi, pečenimi na žaru, na hitro brez maščobe, ali pa s praženo ribo (brez maščobe). Pomembno je pa, da vsaj enkrat v dnevu jeste govedino, ker ima določene sestavine, pomembne za proces izgorevanja maščob.

NE JEJTE kruha!!!

Iz revije Lisa