Kako decembra ohraniti zdrav življenjski stil, brez da bi bili prikrajšani za dobrote?

Kako decembra ohraniti zdrav življenjski stil, brez da bi bili prikrajšani za dobrote? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 12. 2017

Načrt za decembrska praznovanja brez slabe vesti in prikrajšanosti (ter dodatnih kilogramov)!

Nihče od vas ne pričakuje, da izberete zelenjavni smoothie namesto prazničnega koktajla na zabavah ta mesec. In na srečo lahko uživate v teh občasnih pregrehah, brez da bi sabotirali svoje cilje.

Kako? Tako!

1. Spremenite pričakovanja. Sprejmite dejstvo, da ne boste imeli možnosti telovaditi čisto vsaki dan ta mesec in si naredite razpored, ki vam bo dosegljiv. Opravite hiter trening, med tem ko počnete kaj drugega. Na primer: minuta poskokov, tri minute trebušnjakov in minuta sklec ter to ponovite trikrat (seveda lahko izberete kakšne druge vaje).

Poskusite še to 60-sekundno vadbo: 20 sekund počepov, 20 sekund poskokov, 20 sekund plezanja. Trening opravljen. Boljše kot nič, se strinjate?

2. Pojdite zgodaj v posteljo. Čeprav se je med prazniki težko zgodaj spraviti v posteljo, ko boste imeli to možnost, jo izkoristite. Presenečeni boste, kako vam lahko dober spanec pomaga pri tem, da ohranite svojo zdravo rutino skozi mesec.

3. "Prelisičite" ruski bife. Ljudje smo pač tako naravnani, da jemo tisto, kar nam je na voljo. Ta koncept "prelisičite" ter z mize izberite čim več zelenjave in beljakovin.

4. Plankajte. Ko zavijate darila, si vsake toliko vzemite minuto pavze in se postavite v plank pozicijo. Vsaka vadba šteje! Kot šteje tudi to, da se pri vračanju iz trgovine namesto za dvigalo odločite za stopnice (ne pozabite na štetje korakov!).  

5. Pustite si dihati! Če vam preprosto ne znese telovaditi, ne skrbite. Če boste izpustili en trening, se vaše telo ne bo čisto nič spremenilo.

6. Pripravite hrano vnaprej. Med tem ko je meso bolj okusno, ko je sveže pripravljeno, pa lahko zelenjavo hranite več časa: v pečico za 25 minut dajte narezano zelenjavo z začimbami in malo olivnega olja, ki jo boste lahko še naslednje 3 ali 4 dni pogreli in bo še vedno okusna.

Ali pa na začetku tedna skuhajte velik lonec juhe (na primer bučne ali korenčkove, ki sta zelo hranilni in nasitni), posamezne porcije zamrznite in kasneje pogrejte.

7. Pri večerji pijte vodo. Poskusite se izogniti vinu in v enem tednu boste "prišparali" kar od 500 do 1000 kalorij.

8. Kljub temu pa si dovolite občasen kozarček. Ob posebni priložnosti si le privoščite kozarec najljubšega rdečega vina. Za kalorije se vam tu in tam res ni treba obremenjevati, hkrati pa boste v telo vnesli dodatno dozo antioksidantov.

9. Pojdite ven. Če se naveličate telovadbe v zaprtem prostoru, se odpravite ven. Tudi drsanje je boljše kot nič, poleg tega pa je še zabavno!

10. Počivajte. Dovolite si pavzo in si napolnite baterije za prihajajoče dni. Zaslužili ste si dan ali dva počitka, zato si privoščite sproščanje. Vseeno pa bodite pozorni pri prehrani.

11. Potujte bolj pametno. Se za praznike odpravljate kam z letalom? Pripravite si visoko beljakovinske prigrizke, da vam ne bo treba na letališču kupovati nezdravih.

12. Ne pozabite na vaje za noge! Ko vam primanjkuje časa, preprosto doma naredite nekaj počepov in izpadnih korakov. Počepe lahko delate tudi med sedenjem, ko nekaj počnete za mizo in nimate časa za konkretno telovadbo.

13. Kuhajte zdravo. Seveda brez prazničnih dobrot ne gre, vedno pa lahko poskusite narediti tudi kakšno zdravo različico prazničnih jedi.

14. Pozabite na pravila. Če praznujete božič, si le privoščite kakšno pregreho brez slabe vesti! En dan nikakor ne bo vplival na vašo postavo.

15. Zabavajte se! Pričakajte novo leto točno tako, kot si želite. Pssst! Vaše novoletne zaobljube začnejo veljati šele naslednji dan.

Želimo vam vesele in neobremenjene prihajajoče praznike!

Preberite še: Jutranje navade, ki vam lahko spremenijo življenje ali pa preizkusite recept: Ingverjevi mafini s pomarančo in korenjem.

Priporočamo tudi: Preženite skrbi pred odhodom v posteljo za kvalitetnejši spanec.