25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kako najlažje stopiti maščobne blazinice?

17. 7. 2008

Samo s spremembo prehrane se kilogrami sami od sebe ne bodo topili, zato je pri izgubljanju telesne teže pomembno, da se poleg uživanja zdravih živil začnete redno ukvarjati s športnimi dejavnostmi – aerobnimi športi in vajami za krepitev mišic.

Ljudje, ki pri hujšanju kombinirajo zmerno prehranjevanje in šport, so pri doseganju rezultatov veliko bolj uspešni. In zakaj je tako?

Če pri hujšanju pazimo samo na zdravo prehrano in zmanjšamo vnos kalorij, se izguba telesne teže najprej pozna kot izguba vode, pozneje pa telo začne porabljati mišično maso, ne maščobnih oblog, kot bi si želeli. Zato je pri zdravem načinu izgubljanja teže pomembno redno gibanje, ki je najučinkovitejše, če se mu posvetite brez družbe – tako najlažje spoznate potrebe svojega telesa in prisluhnete njegovim zmožnostim.

Zavajajoča družba

V fitnes klubu opazimo veliko ljudi, ki so tam zato, da se družijo. Če ste prišli preoblikovat svoje telo, s tem izgubljate čas. S pogledovanjem v ogledalo in čvekanjem med posameznimi vajami se kilogrami ne bodo poslovili od vašega telesa.

Ko ste namenjeni na vadbo, potem izkoristite ta čas in se posvetite samo sebi in vadite, kolikor intenzivno lahko. Intenzivna telovadba ima namreč več pozitivnih učinkov: ohranja mišice napete in jih oblikuje, hkrati pa spodbuja k večji porabi kalorij tudi po končani aktivnosti.

Napotki za zdravo izgubo teže

1 Zmanjšajte dnevni vnos živil za 300 kalorij. Uživajte polnovredne jedi, veliko zelenjave in sadja ter ne pozabite na vodo.

2 Za preganjanje popoldanske lakote popijte sveže iztisnjen sadni ali zelenjavni sok, ki je bogat z vitamini in minerali.

3 Gibanju posvetite več časa. Telovadite od 60 do 90 minut skoraj vsak dan v tednu. Počasno hojo ali plavanje počasi nadomestite z intenzivnejšimi športi, kot so tek in kolesarjenje. Intenzivnejša aktivnost bo poskrbela tudi za boljše delovanje vašega metabolizma.

4 Imejte v mislih, da imajo ženske, ki se večkrat tedensko intenzivno ukvarjajo s športom, več mišične mase in manj maščobnega tkiva kot ženske, ki telovadijo manj intenzivno.

5 Če imate prekomerno težo in se v življenju nikoli niste ukvarjali s športom, začnite počasi. Dovolite telesu, da se navadi na napor. Počasi povečujte intenzivnost in trajanje vadbe.

6 Dvakrat na teden si privoščite intervalni trening – tak trening vključuje hitre intenzivne vaje, ki jim sledi kratek čas manj intenzivnega gibanja. Na primer, hitro tecite 400 metrov, nato pa enako razdaljo prehodite.

7 Vaj za oblikovanje mišic se lotite vsaj dvakrat tedensko. Začnite z manjšim številom sklopov, v katerem naredite določeno število ponovitev, nato pa povečujte število ponovitev in sklopov. Kot merilo naj vam služi naslednje: zadnjih nekaj vaj v sklopu naj bo napornih.

8 Aktivnosti ne omejujte samo na čas, ki je zavestno namenjen vadbi. Bodite aktivni ves dan – namesto z dvigalom se do stanovanja povzpnite po stopnicah, lotite se vrtnih opravil in okopavanja, namesto z avtom se v službo odpravite s kolesom ali peš, povoskajte avto . . ne bo vam hvaležno samo telo, ampak tudi duša.

Medtem ko naš organizem počiva, porablja približno 1, 5 kalorije na minuto, poraba pri aktivnosti pa lahko naraste tudi do 10 kalorij na minuto.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri