To so tri pijače, ki lahko povsem enostavo pospešijo izgubo kilogramov: Topijo maščobe, zdravnik pa opozarja, da ne smete storiti ene stvari

To so tri pijače, ki lahko povsem enostavo pospešijo izgubo kilogramov: Topijo maščobe, zdravnik pa opozarja, da ne smete storiti ene stvari (foto: Profimedia) Profimedia
18. 8. 2023

Priljubljeni topli napitki, kot je kava, lahko pomagajo pospešiti vaš metabolizem in izgorevanje maščob, pravijo strokovnjaki.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.   

Če si prizadevate shujšati, se lahko osredotočite na več gibanja ter premislite o vnosu hrane in pijače. To, kar pijete, ima tako kot to, kar jeste, kalorije, zato boste želeli izbrati najboljše pijače za hujšanje, da boste dosegli svoje cilje. Nekateri napitki lahko dejansko povzročijo željo po hrani in povečajo telesno težo.

Večina nas že pozna osnove nezdrave in zdrave pijače. Sladke sokove in gazirane pijače je najbolje uživati zelo redko, saj lahko zvišajo raven sladkorja v krvi in povečajo kilograme, medtem ko lahko vodo pijemo po mili volji - nekateri izmed nas si v imenu zdravja prizadevajo spiti celo galono vode na dan ... in včasih jim to tudi uspe.

Voda pa ni edina pijača, ki je dobra za vaše telo. Obstaja še veliko drugih pijač, ki jih je vredno vključiti v svoj repertoar za dobro počutje, mnoge med njimi pa vam lahko celo pomagajo, da se znebite neželenih kilogramov in se na splošno počutite bolje.

Ne glede na to, ali želite izboljšati svoje zdravje ali izgledati drugače, proces hujšanja ni enostaven. Spremembe življenjskega sloga in zdrave navade so ključne v tem procesu, ne samo, kaj jeste, ampak tudi kaj pijete.  Splošna zdravnica Alka Patel je britanskim medijem razkrila, da lahko trije topli napitki pomagajo pri kurjenju maščob.

Zeleni čaj

Zeleni čaj vsebuje katehine in kofein - dve spojini, ki lahko pospešita presnovo. Vsebuje tudi kofein, za katerega raziskave kažejo, da lahko pomaga pri izgorevanju maščob in poveča število kalorij, ki jih porabite v mirovanju. 

Katehini lahko pospešijo presnovo in izgorevanje maščob. Vendar je učinek razmeroma majhen in malo verjetno je, da bi sam čaj privedel do pomembne izgube teže, trdijo zdravniki.  Čeprav izguba teže morda ni pomembna, je ena študija pokazala, da je ta pijača lahko zmanjšala telesno maščobo, kljub temu, da so udeleženci sledili običajni prehrani in telesnim navadam.

Črna kava

Kava lahko zaradi vsebnosti kofeina začasno pospeši presnovo in izgorevanje maščob. Pitje kave dokazano zmanjšuje apetit in vnos kalorij čez dan, povečuje pa tudi število kalorij, ki jih porabite med počitkom. Majhna študija iz leta 2020 je pokazala, da je bilo pitje štirih skodelic kave na dan 24 tednov povezano s 4-odstotnim zmanjšanjem telesne maščobe pri odraslih s prekomerno telesno težo.. Vendar pa zdravnik opozarja, da morate biti previdni, kaj dodate kavi. Prekomerne količine sladkorja ali drugih visokokaloričnih dodatkov lahko vplivajo na koristi kave pri izgubi teže.

Profimedia

Zeliščni čaji

Zdravniki trdijo, da nekateri zeliščni čaji, kot sta metin ali kamilični čaj, lahko pomagajo povečati občutek sitosti in s tem zmanjšati vnos kalorij. Pazite, da čajem ne dodate nepotrebnih kalorij.

Preberite še: 
TO so najpogostejše posledice, ki doletijo ljudi, ki so jih vzgajali narcistični starši
Priporočamo tudi:
To se zgodi z vašim telesom, če prenehate piti sladke pijače