Espresso torta

6. 12. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Espresso torta (foto: revija Lisa)
revija Lisa

Ta smetanov pokrov je čudovit!

Za 14 kosov potrebujete

  • 5 listov želatine
  • 250 ml mleka
  • po 1 žličko instant espressa in kakava v prahu
  • 3 rumenjake
  • 80 g sladkorja
  • 500 g smetane
  • 1 beljak
  • 1 ščepec soli
  • 1 biskvitno dno (kupljeno)
  • 5 žlic kavnega likerja
  • 1 žličko instant espressa za posipanje

Priprava

Želatino namočite. Mleko segrejte in v njem stopite instant espresso in kakav v prahu. Mleku dodajte še rumenjake in 60 g sladkorja in vse skupaj penasto stopite nad vročo vodno kopeljo. Želatino ožemite in jo stopite v topli mešanici. Posodo postavite nad vodo z ledenimi kockami in jo mešajte toliko časa, da se ohladi. Čvrsto stepite 300 g smetane. Ko začne masa želirati, ji primešajte še stepeno smetano. Iz beljaka stepite trd sneg in mu med stepanjem dodajte še malce soli in preostanek sladkorja. Sneg primešajte espresso kremi.

Biskvitno dno položite na pladenj za torte in ga nakapajte z likerjem. Nato ga obdajte z obročem za torte. Kremo porazdelite po dnu, jo pogladite in torto za najmanj 4 ure postavite v hladilnik. S pomočjo kuhinjskega noža ločite obroč od torte in ga previdno dvignite. Čvrsto stepite 200 g smetane in jo s pomočjo žlice porazdelite po strjeni kavni kremi. Potresite z instant espressom in torto do serviranja postavite v hladilnik.

Čas priprave: približno 50 minut + hlajenje 4 ure.

Na kos: približno 240 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 22 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"