Ogljikovi hidrati - so res krivci za debelost?

Ogljikovi hidrati (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
19. 6. 2012 Promocijsko sporočilo

Težko se je odpovedati dobremu kruhu, odličnim testeninam in krompirčku, kajne? Pa so ogljikovi hidrati res najbolj pogost krivec za povečanje telesne teže in jih je zato potrebno odstraniti iz naših krožnikov?

Ogljikovi hidrati na slovenskem krožniku

Škrobnati ogljikovi hidrati – torej žita, žitni izdelki in krompir – so najbolj razširjena hrana rastlinskega izvora v Sloveniji.

Strokovnjakinja za prehrano Mateja Hriberšek razlaga, da so ogljikovi hidrati z vidika zdrave prehrane najbolj priporočljivi v obliki sestavljenih ogljikovih hidratov, ki poleg škroba vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov in mineralnih snovi.

Pri dietah se pogosto odpovemo ogljikovim hidratom, vendar nutricionistka opozarja, da z uživanjem ogljikovih hidratov pokrijemo med 50 in 70 odstotki potreb po energiji.  Problem nastane takrat, ko zaužijemo preveč, zlasti čistih sladkorjev in se neporabljeni presežki spremenijo v zalogo v obliki maščobe.

Prav tako prehrana, bogata z ogljikovimi hidrati vpliva na hitro in močno povečanje ravni sladkorja v krvi, hitrost prehoda glukoze v kri pa se meri z glikemičnim indeksom. Ogljikohidratna živila z nizkim glikemičnim indeksom so tista, ki se počasi prebavljajo, zato glukoza počasi prehaja v kri.

Ogljikovi hidrati so pomemben sestavni del hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje, zato je potrebno poiskati način, kako bi telesno težo lahko izgubili kljub uživanju škrobnatih ogljikovih hidratov.

Nad kilograme z dieto?

Z odvečnimi kilogrami se zelo pogosto spopadamo z različnimi dietami, ki pa so po mnenju nutricionistke Mateje Hriberšek zaskrbljujoče in neučinkovite: »Diete zagotovo pripomorejo, da izgubimo kakšen kilogram. Vendar pa dolgoročno niso učinkovite in so lahko zdravju celo škodljive, saj organizmu odvzamemo posamezne hranilne snovi«.

Nutricionistka izpostavlja, da diete delujejo na telesno in duševno zdravje stresno, v posamezniku vzbujajo nervozo, postanemo razdražljivi, prav tako pa se zmanjša posameznikova delovna storilnost.

Diete so težke za vzdrževanje, telo je oslabljeno in mlahavo, maščobe na stegnih, bokih in zadnjici pa ostanejo. Z dietami omejimo vnos hrane v telo in včasih iz jedilnika celo črtamo nujno pomembne hranljive snovi.

Pazljivo pri izbiri prehranskih dopolnil

Tudi prehranska dopolnila, ki jih je danes na trgu ničkoliko, obljubljajo zmanjšanje telesne teže. Težava mnogih je, da nekatera dopolnila vplivajo na apetit, večina pa jih cilja na maščobe, ki se jim že tako ali tako najlažje odpovemo in jih je na naših jedilnikih manj.

Raziskave so pokazale, da 100-odstotno naravno prehransko dopolnilo Be-Light učinkuje pri zmanjšanju telesne teže, rezultati pa so opazni že po 30-ih dneh uporabe.

S prehranskim dopolnilom Be-Light so zelo zadovoljne tudi Be-Light izbranke Špela, Barbara in Vida, ki so nad rezultati navdušene.

Skrivnost kapsul Be-Light je v naravnem izvlečku belega fižola StarchLite, ki deluje neposredno na škrobnate ogljikove hidrate kot so kruh, krompir in testenine. Z njegovo pomočjo se tako po naravni poti izloči kar do 66 odstotkov škrobnatih ogljikovih hidratov.

Špelo, Vido in Barbaro lahko spremljate na Be-Light Facebook strani.