Kaj pomeni čokolada s 70 odstotki kakava

Kaj pomeni čokolada s 70 odstotki kakava (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 9. 2016

Kakavovo maslo je najpomembnejša sestavina zrna in prav tako glavna sestavina v čokoladi in določa kakovost čokolade. Temna, ki vsebuje 70 do 95 odstotkov kakavovega masla, je za človeka najvarnejša. Kaj pa v resnici pomeni 'čokolada s 70 odstotki kakava'?

Kakavovi deli so deli zrna kakava (plod kakavovca vsebuje kakavova zrna), iz katerih s stiskanjem in mletjem pridobivajo kakavov prah oziroma trdno snov, imenovano kakavova masa, ter kakavovo maščobo.

Kakavova zrna naravno vsebujejo od 50 do 57 odstotkov kakavove maščobe. Ko kakavovo maščobo iztisnejo iz njih, ostane v kakavovi masi ali prahu še vedno okoli 10–12 odstotkov maščobe.

Za izdelavo čokolade je treba kakavovi masi dodati še kakavovo maščobo pa tudi sladkor in druge sestavine. 70 odstotkov kakavovih delov ali 70 odstotkov kakava torej pomeni vsoto kakavove mase in kakavove maščobe ali kakavovega masla.

Prehranska ali hranilna tabela pove, koliko maščobe je v čokoladi; odkrili boste, da je precej mastno živilo. Če vsebuje 70 odstotkov kakavovih delov, pomeni, da je lahko v njej vsaj 37 odstotkov kakavove maščobe, da se ohrani naravno razmerje trdnih delcev in maščobe kakavovega zrna.

Preberite tudi:

In poskusite slasten recept: