Kaj se zgodi v telesu, ko pojeste kumare? Zagotovo se ne zavedate, kako vplivajo na vaše zdravje

6. 6. 2024
Deli
Kaj se zgodi v telesu, ko pojeste kumare? Zagotovo se ne zavedate, kako vplivajo na vaše zdravje (foto: Profimedia)
Profimedia

Zagotovo ste že slišali, da so kumare zdrave, ampak ali veste, kako v resnici vplivajo na vaše telo?

Kumare so vrsta zelenjave, ki jo mnogi radi uživajo v toplejših dneh. Še posebej poleti jedem dodajajo svežino in skrbijo za hidracijo. Poleg tega, da so okusne in osvežujoče, pa je redno uživanje kumar povezano z različnimi zdravstvenimi prednostmi, kot so izguba teže, boljši krvni tlak in še več. Tukaj je 7 zdravstvenih koristi, povezanih z rednim uživanjem te priljubljene zelenjave.

Ne spreglejte:

Izboljšujejo zdravje kože

Kumare vsebujejo veliko vode in imajo protivnetne lastnosti, ki lahko pozitivno vplivajo na zdravje in videz kože. Če jih pogosto uživate, lahko sčasoma ublažijo razdraženost kože, zmanjšujejo otekline in koži dajo svež videz.

Vsebujejo hranilne snovi

Kumare nimajo veliko kalorij, vendar vsebujejo veliko hranilnih snovi, denimo vitamina C in K, kalij, magnezij in mangan – vse hranilne snovi, ki podpirajo splošno zdravje. 

Pomagajo pri hidraciji

Po podatkih Health Shots so kumare sestavljene iz 95 odstotkov vode, zaradi česar so odlično živilo za ohranjanje hidracije. Uživanje kumar pomaga ohranjati zadostno količino tekočine v telesu, še posebej v vročih dneh ali po intenzivni telesni aktivnosti.

Pripomorejo k izgubi teže

Zaradi visoke vsebnosti vode in nizke vsebnosti kalorij so kumare idealna hrana za vse, ki želijo shujšati. Ta zelenjava vam pomaga, da se počutite siti in preprečuje prenajedanje, s čimer zmanjšate skupni vnos kalorij.

Vsebujejo antioksidante

Kumare so bogate z antioksidanti, vključno s flavonoidi in tanini, ki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu in zmanjšujejo vnetja v telesu. Ti antioksidanti lahko zmanjšajo tveganje za razvoj kroničnih bolezni, navaja Health Shots.

Izboljšujejo prebavo

Kumare pozitivno vplivajo na zdravje prebave zaradi vsebnosti vlaknin. Slednje podaljšujejo občutek sitosti, hkrati pa uravnavajo prebavni trakt, preprečujejo zaprtje in na splošno izboljšujejo zdravje črevesja.

Uravnavajo raven sladkorja v krvi

Poleg vsega naštetega lahko kumare pomagajo tudi pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. Po podatkih Health Shots lahko uživanje kumar pomaga zmanjšati raven sladkorja v krvi in preprečiti zaplete, povezane s sladkorno boleznijo. Kumare imajo nizek glikemični indeks, kar jih naredi odlično hrano za diabetike.

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič