Kako s figami izgubiti kilograme in kdaj jih je najboljše jesti?

Kako s figami izgubiti kilograme in kdaj jih je najboljše jesti? (foto: profimedia) profimedia
26. 8. 2021

Hujšanje je v resnici lahko precej enostavno, če izberemo prava živila. Fige so brez dvoma sadje, ki ima ogromno koristnih hranil, potešijo našo željo po sladkem in na že v majhnih količinah nasitijo, saj so polne vlaknin.

Polne vlaknin

Vlaknine pomagajo pri presnovi, zato so nujno hranilo, če želimo lepo postavo in zdravo težo. Pri hujšanju lahko hrana, ki je polna vlaknin, pomaga, ker nas prej zasiti. Sitost pa tudi traja dlje.

profimedia
Vitamini, minerali, antioksidanti

S figami zaužijemo veliko mineralov, in sicer magnezij, železo, kalcij, baker in kalij. Železo naše telo potrebuje za dobro kri. Kalcij za zdrave kosti. Kalij pa moramo nujno redno uživati, če ne želimo imeti previsokega krvnega tlaka. Fige poleg tega vsebujejo vitamina K in B6 ter še nekaj vitaminov A in E. Vsebujejo tudi močne antioksidante fenole.

Za dieto - sveže ali suhe

Fige lahko v dieto vključimo sveže ali suhe. Sveže so še bolj sladke, zato bodo popoln nadomestek za sladkarije. Najboljša stvar pri figah je, da jih lahko uporabite cele in praktično naravnost iz drevesa. Njihov okus pa lepo paše tako s slanim kot nevtralnim in sladkim jedem.

profimedia

Če fige uporabljate v dieti, predvsem namesto sladkarij, potem je najbolje, da jeste sveže, cele fige. Odlične so v jogurtu ali kakšni sladici iz polnovredne moke, saj boste tako uporabili manj sladkorja.

Za zajtrk
Vedno imejte v glavi, da imajo fige veliko kalorične vrednosti, zato je najbolje, da jih jeste za zajtrk. Napolnile vas bodo z energijo, prav tako pa boste siti dlje časa.
Fige so odličen prigrizek tudi pred treningom, saj vaše telo potrebuje energijo, med gibanjem pa boste tako ali tako porabili veliko kalorij. Tudi med potepanjem po slovenskih hribih lahko s seboj vzamete suho sadje, ki vas bo napolnilo in vam dalo nove energije.

profimedia
  • POZOR! Če ste fige izbrali za pomembno živilo v vaši dieti, jih ne jejte za večerjo, saj imajo preveč energijske vrednosti in naravnega sladkorja.

Preberite še:Kdaj si je najbolje privoščiti prvo skodelico kave? ali  Osvežilen recept za vroče poletje: sadne skodelice "frozen yogurt"