Kako sestaviti zdrav jedilnik (in primer, ki ga lahko preizkusite že danes)

22. 5. 2024
Deli
Kako sestaviti zdrav jedilnik (in primer, ki ga lahko preizkusite že danes) (foto: Profimedia)
Profimedia

Sestava zdravega jedilnika je ključna za ohranjanje zdravja, optimalne telesne teže in dobrega splošnega počutja. Uravnotežena prehrana, bogata s hranilnimi snovmi, nam pomaga, da smo ves dan polni energije, izboljša nam koncentracijo in obenem tudi zmanjša tveganje za kronične bolezni. Sestavljanje zdravega jedilnika pa nikakor ni zahtevno – tu je nekaj nasvetov in še primer zdravega jedilnika, ki vam bo služil kot opora pri snovanju svoje zdrave prehrane.

1. Uravnoteženost makro-hranil

Uravnotežen jedilnik mora vsebovati pravilno razmerje makro-hranil: beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob.

Beljakovine: So ključne za rast in obnovo tkiv. Dober vir beljakovin so pusto meso, ribe, jajca, mlečni izdelki, stročnice in oreščki.

Ogljikovi hidrati: Zagotavljajo energijo. Izbirajte kompleksne ogljikove hidrate, kot so polnozrnati izdelki, zelenjava in sadje.

Maščobe: So nujne za absorpcijo vitaminov in tvorbo hormonov. Uporabljajte zdrave maščobe, kot so oljčno olje, avokado, oreščki in semena.

2. Vključitev raznolikost živil

Raznolika prehrana zagotavlja vnos različnih vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki jih telo potrebuje za optimalno delovanje. Vključite različne vrste zelenjave, sadja, beljakovin in žit. Ne bojte se raziskovati in se posledično tudi izogibati hrani, za katero imate občutek, da vam ne dene najbolje. Tudi, če je neka hrana sklepana za zdravo, je ni potrebno jesti na silo, če vam povzroča prebavne motnje ali neprijeten občutek v želodcu. 

3. Prilagodite obroke svojim potrebam

Vsak ima različne prehranske potrebe, ki so odvisne od starosti, spola, ravni aktivnosti in zdravstvenega stanja. Prilagodite svoj jedilnik glede na svoje specifične potrebe in cilje. Če boste povečali vsakodnevne aktivnosti, boste morda potrebovali malce večje obroke, če je vaš vsakodnevni urnik zelo hektičen, pa si kakšen obrok pripravite že v naprej, da ga ne boste potem primorani izpustiti.

4. Redni obroki

Pravilna razporeditev obrokov skozi dan pomaga ohranjati raven energije in preprečuje prenajedanje. Priporočljivo je imeti tri glavne obroke (zajtrk, kosilo, večerja) in dva vmesna prigrizka. Glede na počutje, poskušajte zadnji obrok v dnevu pojesti tako, da boste imeli do zajtrka vsaj 12 ur premora.

5. Hidratacija

Pijte dovolj vode skozi cel dan. Voda je ključna za vse telesne funkcije in pomaga pri prebavi, absorpciji hranil ter izločanju toksinov.

Profimedia

Primer zdravega jedilnika za en dan

Zajtrk:

 • Ovsena kaša s svežim sadjem (jabolko in borovnice), žlička medu in mandlji
 • Kozarec vode ali zeliščnega čaja

Dopoldanska malica:

 • Grški jogurt z žlico medu in pestjo oreščkov
 • Kozarec vode

Kosilo:

 • Pečena piščančja prsa z zelenjavnim kuskusom (bučke, paprika, čebula)
 • Mešana solata z olivnim oljem in limoninim sokom
 • Kozarec vode

Popoldanska malica:

 • Sveža zelenjava (korenje, paprika) s humusom
 • Kozarec vode

Večerja:

 • Losos na žaru s parjenimi brokolijem in kvinojo
 • Zelenjavna solata (špinača, paradižnik, kumare) z olivnim oljem
 • Kozarec vode

Pred spanjem (po želji):

 • Skodelica zeliščnega čaja

Sestava zdravega jedilnika zahteva nekaj načrtovanja in zavesti o potrebah telesa. Ključ do uspeha je v raznolikosti, uravnoteženosti in zmernosti. S pravilno kombinacijo živil in ustrezno hidracijo lahko dosežete boljše zdravje, več energije in splošno dobro počutje. Zgornji primer jedilnika je le eden izmed mnogih načinov, kako lahko oblikujete zdrav in uravnotežen dnevni načrt prehranjevanja.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič