Kako v 5 korakih do najboljše BOROVNIČEVE PITE? (recept)

Kako v 5 korakih do najboljše BOROVNIČEVE PITE? (recept) (foto: Profimedia) Profimedia
1. 9. 2022

Jesen je idealen čas za sladke pregrehe! Preverite, kako najbolj enostavno pripraviti božansko pito iz borovnic.

Potrebujete:
  • Testo za pito
  • 6 skodelic borovnic (približno 900 g)
  • 2/3 skodelice sladkorja (približno 130 g)
  • 1/4 skodelice koruznega škroba (približno 30 g)
  • 2 čajni žlički limonine lupinice
  • 1/8 čajne žličke cimeta
  • 1/8 čajne žličke soli
  • 1 žlica masla, narezanega na kocke
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica smetane za stepanje
Priprava:

1. Na pomokani površini razvaljajte testo za pito in ga obrežite tako, da bo približno 2 cm večji od pekača za pito. Testo položite v namaščen pekač in nato vse skupaj postavite v hladilnik, ostanke pa shranite za pozneje.

2. V veliki skledi zmešajte sladkor, koruzni škrob, limonino lupino, cimet in sol. Nato nežno vmešajte še borovnice. Borovničev nadev stresite na pripravljeno testo.

3. Ostanke testa razvaljajte na podobno velikost, kakor prej in ga narežite na približno 1 cm široke trakove. Z dobljenimi trakovi po vrhu pite oblikujte mrežo.

4. Po odpritih delih mreže namažite maslo, po testu pa premažite mešanico jajčnega rumenjake in smetane. Narejeno pito položite v hladilnik in pustite stati 10 minut.

5. Čas je za peko. Pito pecite 20 minut pri temperaturi 200°C. Temperaturo nato zmanjšajte na 180°C in pecite še 35 do 45 minut, dokler skorja pite ne postane zlato rjava.

6. Pito pustite nekaj ur, da se popolnoma ohladi in nadev strdi, nato pa postrezite.