Klasični skutni kolač

24. 4. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Klasični skutni kolač

Sladice iz skute, za vse okuse.

Za približno 14 kosov potrebujete

Za testo

• 300 g moke

• 50 g zmletih mandljev

• 1 ščepec soli

• 120 g sladkorja v prahu

• 175 g masla

• 1 rumenjak

Poleg tega še

• 5 jajc

• 1 ščepec soli

• 150 g smetane

• 1 biopomarančo

• 150 g mehkega masla

• 250 g sladkorja v prahu

• 1 kg skute

• 2 zavitka praška za vaniljev puding

Priprava

Navedene sestavine za testo zgnetite v gladko testo. Približno dve tretjini testa razvaljajte in z njim obložite dno namaščenega pekača (premera 26 cm). Preostalo testo razvaljajte v 4 cm širok trak in z njim obložite obod pekača. Testo postavite v hladilnik za 30 minut.

Pečico segrejte na 190 stopinj (ventilatorsko na 170). Testo pokrijte s papirjem za peko in ga obložite s suhimi stročnicami. V pečici ga pecite približno 17 minut. Nato ga vzemite ven in odstranite stročnice in papir. Temperaturo v pečici znižajte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155).

Rumenjake ločite od beljakov. Beljake in sol stepite v čvrst sneg. Smetano prav tako čvrsto stepite in oboje shranite v hladilniku. Pomarančo operite pod vročo vodo, jo osušite in naribajte lupino. Maslo, sladkor v prahu in pomarančno lupino penasto stepite. Med stepanjem postopoma dodajte rumenjake. Kremi primešajte skuto in prašek za puding. Nato primešajte še smetano in sneg.

Kremo prelijte na testo in kolač postavite v pečico. Po 25 minutah ga vzemite iz pečice in počakajte 10 minut, da se nekoliko ohladi. Nato ga pecite 15 minut, hladite pa 10 minut. Spet ga pecite 20 minut in hladite 10 minut. Na koncu ga pecite še 10 minut.

Čas priprave: približno 3 ure 15 minut.

Na kos: približno 510 kcal, beljakovine: 16 g, maščobe: 28 g, ogljikovi hidrati: 50 g.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ