10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Korenčkova pita z jagodami

Korenčkova pita z jagodami (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
20. 8. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Malce nenavadna, a vsekakor okusna kombinacija.


Testo:

  • 250 g moke
  • 125 g masla 
  • 125 g naribanega korenja
  • 1/2 zavitka pecilnega praška 6,5 g 
  • 1/2 zavitka vaniljevega sladkorja 5 g 
  • 70 g kisle smetane
  • 60 g sladkorja

Prva plast:

  • 210 g rabarbare – 4 stebla 
  • 210 g banane – 2 kosa 
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja 10 g
  • 1 žlica masla

Druga plast:

  • 370 g jagod
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja 10 g
  • 1 žlica masla
  • 4 žlice sladkorja 
  • 1 žlica jedilnega koruznega škroba

Ostalo:

  • listi melise
  • mleti sladkor 
  • maslo za mazanje

Priprava:
Moko stresemo v skledo. Dodamo kristalni in vaniljev sladkor, pecilni prašek, naribano korenje, kislo smetano in maslo, ki je bilo nekaj časa na sobni temperaturi. Premešamo, da dobimo testno gmoto. Stresemo na delovno površino in dobro pregnetemo. Testo zavijemo v folijo za živila in za 30 minut shranimo v hladilnik.

Stebla rabarbare olupimo in narežemo na manjše koščke. Stresemo v ponev, dodamo maslo ter pražimo 4 minute. Nato dodamo še na manjše koščke narezani banani, potrosimo s kristalnim in vaniljevim sladkorjem ter pražimo 3 minute. Korenčkovo krhko testo položimo na delovno površino in razvaljamo v krog premera približno 33 centimetrov (premer pekača za torto + višina roba; uporabimo klasični tortni pekač – premer 26 cm). Razvaljano testo položimo v namaščen pekač.

Testo na stranicah pekača na polovici prepognemo, tako da dobimo debelejši rob. Napolnimo z rabarbarinim nadevom. Pekač postavimo v ogreto pečico na 185 °C za 35 minut. Jagode očistimo in narežemo na manjše koščke. Stresemo v ponev, dodamo maslo, vaniljev in kristalni sladkor ter pražimo toliko časa, dokler ne spustijo nekaj vode (3 minute). Primešamo jedilni škrob, ki smo ga raztopili v nekaj žlicah hladne vode. Ob stalnem mešanju kuhamo 2 minuti. Jagodni nadev prelijemo čez zapečen rabarbarin nadev z bananami. Pito shranimo za dve uri v hladilnik, da se dobro ohladi. Pred serviranjem rob pite potrosimo s sladkorjem in obložimo z nekaj listi melise.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri