Korenovke - zvezde zdrave domače hrane

7. 3. 2015
Deli
Korenovke - zvezde zdrave domače hrane (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Čas je, da dragocena, vsestranska, a malce pozabljena zelenjava naših babic spet pride na krožnike.

Repe, pese in koreni in še kakšen njihov sorodnik zraven so zvezde zdrave domače hrane. Čeprav so dolge mesece shranjeni v kleti in hladilnicah, poskrbijo za naše dobro počutje in s svojimi plemenitimi okusi popestrijo zimski jedilnik.

Pastinak

S svojim aromatičnim in sladkastim okusom je idealen kot začimba ali pa kot priloga v juhah. Klasična jed angleške kuhinje je pastinakov pire.

Pastinak ima veliko balastnih snovi, vitaminov in kalija. Blaži želodčne in črevesne težave in je dober za živčevje.

Podzemna koleraba

Prijetno sladkasta, med kuhanjem pa se lepo navzame okusa drugih živil. Že iz majhne količine jabolk boste skupaj s kolerabo ustvarili čudovito jabolčno čežano. Odlična tudi kot pire, enolončnica, priloga in pa za zelenjavni zrezek.

Poznamo jo v več odtenkih, od bele do rumeno-oranžne. Pospešuje prebavo in ima malo kalorij.

Peteršiljeva korenina

Po videzu je zelo podobna pastinaku in je nepogrešljiv del jušne zelenjave.

S svojo intenzivno aromatično sladko aromo poskrbi tudi za čudovit okus surovih solat, juh in enolončnic.

Dobra je za ledvice in mehur, pomaga pa tudi proti kašlju.

Topinambur

Sicer je sorodnik sončnice, a pod zemljo obrodi okusen gomolj, ki je za diabetike dober nadomestek krompirja.

Okus spominja na artičoke. Večinoma se pripravlja v solatah, juhah, pirejih in tudi žganju. Kot sirup je idealno sladilo. Zmanjšuje apetit in tako pomaga pri hujšanju. Poleg tega vsebuje snovi, ki zmanjšujejo tveganje za raka.

Rdeča pesa

Rdeča pesa je osnovna sestavina boršča, tradicionalne ruske juhe. Prav tako slastna je v solati ali pa pečena v pečici z zeliščno skuto. Pospešuje prebavo in preprečuje prehlade.

Napitek za moč: sok rdeče pese je veliko bolj okusen, če mu dodate kanček limoninega soka, s tem pa poskrbi za še več energije.

Repa

Včasih je bila jed revnih, danes pa jo pripravljajo vrhunski kuharski mojstri. Spomladi so zelo cenjeni tudi repni poganjki.

Sladkasto pikanten koren lahko dušite in glazirate. Da pa ne bi izgubili njene delikatne arome, ne smete preveč eksperimentirati.

Zaradi vsebovanih glukozinolatov velja tudi za zelenjavo, ki preprečuje nastanek raka na črevesju.

Črni koren

Antistresna zelenjava: črni koren velja za lahko prebavljivega.

Zaradi grenke aromatične arome ga imenujejo tudi zimski beluš. Postrežemo ga kot prilogo, odličen pa je tudi ocvrt in v narastkih.

Če ga pojeste zvečer, deluje sprostilno in poskrbi za dober spanec.

Blitva

Na videz podobna špinači, a sorodnica pese.

Tudi pripravlja se enako kot špinača, je pa bolj aromatična in ne razpade tako hitro. Uporabljajo se listi (nadvse primerna je za zavijanje mesa ali zelenjave) in stebla.

Bogata je z vitamini in mineralnimi snovmi, krepi imunski sistem ter pomaga pri bronhitisu in pljučnici.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"