Lešnikovo-čokoladne kocke

Lešnikovo-čokoladne kocke (foto: arhiv revije Liza) arhiv revije Liza
3. 8. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Uf, čokolada in lešniki ...

Sestavine:

  • 125 g celih lešnikov
  • 75 g mletih orehov
  • 135 g datljev 
  • 218 g fig
  • 70 g arašidovega masla
  • 2 žlički vaniljevega ekstrakta
  • 1/2 žličke himalajske soli
  • 115 g temne čokolade 
  • 1 žlica kokosovega olja

Priprava:

Lešnike najprej popražimo v pečici in odstranimo lupinico. Datlje in fige za 10 minut namočimo v vreli vodi. Vodo odlijemo in malce ohladimo. Datlje, fige, lešnike, mlete orehe, vaniljo, sol in arašidovo maslo damo v multipraktik in dobro premiksamo, da dobimo kompaktno zmes. Zmes položimo na peki papir, na katerega smo si predhodno začrtali kvadrat, velik približno 20 x 20 cm.

Zmes položimo na sredino in poskušamo oblikovati kvadrat. Položimo ga v zamrzovalnik za pol ure. Ko je dovolj čvrsta, vzamemo pravokoten pekač z visokimi robovi in zrežemo dva pravokotnika enake velikosti.

Model obložimo s peki papirjem in vanj položimo prvi pravokotnik. Medtem stopimo čokolado z žlico kokosovega olja. V model po prvem pravokotniku polijemo pol stopljene čokoladne mešanice in postavimo v hladilnik za toliko časa, da se čokolada ravno začne dobro strjevati. Na to plast položimo drug pravokotnik in spet prelijemo s čokolado. Okrasimo z nasekljanimi lešniki in spet model postavimo v hladilnik za dobro uro. Ko je zmes trdna, jo razrežemo na poljubno velike kocke.