Mandlji so super zdrav prigrizek! Veste zakaj? (+ preprost recept za domače mandljevo mleko)

Mandlji so super zdrav prigrizek! Veste zakaj? (+ preprost recept za domače mandljevo mleko) (foto: profimedia) profimedia
15. 4. 2020

Mandlji so zagotovo med bolj priljubljenimi oreščki, posebno kot samostojen prigrizek. So odličen izvor mineralov, vitaminov, proteinov, vlaknin in drugih snovi, ki pomagajo izboljšati naše celostno zdravje. Predstavili vam bomo nekaj dokazanih pozitivnih lastnosti okusnih mandljev.

Zmanjšajo možnost nastanka srčnih bolezni

Mandlji so odličen izvor zdravih maščob, ki ščitijo srce in cel kardiovaskularni sistem. Vlogo pri zdravju srca imajo mnoga hranila, ki jih najdemo v mandljih. Med temi so mononenasičene maščobne kisline, beljakovine in kalij, tudi vitamin E, ki zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca, mineral magnezij pa preprečuje nastanek srčnega infarkta.

So tudi odličen vir folne kisline, ki zmanjšuje nivo homocisteina, ki vpliva na ožanje žil zaradi nalaganja maščob. Vsi ostali minerali in vitamini pa posredno vplivajo na normalno delovanje organizma, kar se izraža tudi v krvnem tlaku.

Photo by Ignacio F. on Unsplash

Krepijo imunski sistem

Mandlji so odličen vir za zmanjševanje zakisanosti telesa, manjša zakisljenost pa omogoča boljše delovanje imunskega sistema, ki se bori proti infekcijam, vnetjem in boleznim.

Zaradi vsebnosti maščob, se mandljev ni potrebno izogibati. Nekatere maščobe so ključne za zagotavljanje splošnega zdravja telesa. Mandlji so vir linolne in linolenske kisline, ki jih telo samo ne more sintetizirati (torej sta ti dve maščobni kislini esencialni), obe pa zmanjšujeta vnetja v telesu.

Odlični za možgane

Mandlji so odlični za zdravje in delovanje možganov. Vsebujejo hranila, ki pomagajo pri razvoju centralnega živčnega sistema (možganov in hrbtenjače). Vsebujejo riboflavin in L-karnitin, ki oba izboljšujeta delovanje možganov.

Zaradi povečane aktivnosti možganov se tvori več povezav, kar spodbuja kognitivni razvoj in preprečuje nastanek Alzheimerjeve bolezni. Zaradi pospeševanja nastajanja povezav med nevroni (živčnimi celicami) so še posebej priporočljivi za otroke. Maščobe v mandljih pospešujejo obnavljanje živčnih celic.

Photo by Margarita Zueva on Unsplash

Dobri tudi za kožo

Mandlji so, kot smo že omenili, bogat izvor vitamina E in antioksidantov, ki zmanjšajo nivo svobodnih radikalov, skrbijo za mladostno in zdravo kožo. Prav tako znanstveniki pravijo, da mandlji delno lahko celo zaščitijo kožo pred delovanjem UV žarkov ter na ta način zaščitijo pred nastankom kožnega raka.

Photo by Lesly Juarez on Unsplash

Zmanjšajo tveganje za nastanek sladkorne bolezni

Mandlji zmanjšujejo hitrost povišanja glukoze v krvi in posledično tudi inzulina po obroku z ogljikovimi hidrati. Ta lastnost je posebej koristna za diabetike, saj upočasnijo absorpcijo glukoze v kri, zato je potrebno manj inzulina in je posledično možnost za hipoglikemijo manjša.

Pomagajo proti nastanku raka na debelem črevesju

Folna kislina v mandljih zmanjšuje možnost bolezni novorojenčka, pozitivno pa vpliva tudi na rast in normalen razvoj živčevja. Mandlji pospešujejo prebavo zaradi vsebnosti vlaknin. Te polnijo črevesje in pospešijo izločanje prebavljene hrane – blata. Zastajanje hrane v debelem črevesju je namreč eden izmed dejavnikov tveganja za nastanek raka na debelem črevesju.

Izguba odvečne telesne maščobe

Mandlji vsebujejo zdrave maščobe, ki pospešujejo metabolizem. Vlaknine, ki jih zaužijemo oziroma mandlji pa nam dajejo občutek polnosti, zato pojemo manj, kot bi sicer.

Recept za domače mandljevo mleko
Photo by FOODISM360 on Unsplash


Potrebujete:

  • 1 skodelica mandljev,
  • 10 skodelic vode,
  • 2 žlici medu,
  • ščep himalajske soli,
  • gaza
  • cedilo

Mandlje namočite v petih skodelicah vode in jih pustite stati čez noč. Naslednji dan namočene mandlje s preostankom vode zmeljite v blenderju, da dobite kremasto zmes.

Gazo položite čez cedilo, nanjo zlijte mešanico mandljev in vode in pustite, da se ta precedi. Dobljeno mleko nato v mešalniku zmešajte še z medom in soljo (lahko dodate tudi malo cimeta), nato pa shranite v posodo, ki jo postavite v hladilnik. Tako shranjeno domače mandljevo mleko lahko porabite v roku enega tedna.

Kdo naj bo previden pri mandljih?   Mandlji vsebujejo nekoliko več oksalatov, ki povzročajo kristalizacijo. Ljudje z določenimi ledvičnimi težavami, naj se izogibajo preveliki količini mandljev.

 Preberite še: 4 joga vaje za kurjenje maščob (tudi za začetnike) ali Štiri hitro pripravljene jedi iz špargljev