Želite močnejši imunski sistem in boljšo prebavo? Kombinacija teh dveh sestavin lahko naredi drastično spremembo

11. 2. 2024
Deli
Kombinacija navadnega jogurta in kurkume ima ugoden vpliv na izbojšanje prebave in krepitev imunskega sistema. (foto: Instagram @twin_coast (Posnetek zaslona))
Instagram @twin_coast (Posnetek zaslona)

Kljub temu, da smo v obdobju tako rekoč zadnjega zimskega meseca, ni nikoli odveč še dodatno okrepiti imunskega sistema.  

Med živili, ki sta polni hranil, ki lahko zdravju koristijo na različne načine, sta kurkuma in jogurt.

Kurkumo, ki ji nekateri pravijo kar čarobna začimba, mnogi poznajo po njenem protivnetnem delovanju in krepitvi črevesne flore, medtem, ko je navadni jogurt nekoliko bolj klasično vsakdanje živilo, toda prav tako nadvse koristno za prebavo.  

Ne spreglejte:

Kombinacija kurkume in navadnega jogurta 

Kombinacija kurkume in jogurta, ki je zlasti priljubljena v številnih indijskih in bližnjevzhodnih jedeh, lahko zagotovita zanimivo kombinacijo okusov in zdravilni učinek. Če niste vajeni močnih okusov, vas bo morda kurkumin nekoliko presenetil, zato jo uporabite zmerno in pazljivo, ker ta začimba za seboj pusti močno barvo.  

Kurkuma je zdravilna predvsem zaradi vsebnosti kurkumina, ki slovi kot močan antioksidant, ki zmanjšuje vnetna stanja v telesu. Dokazano deluje tudi pri blaženju artritisa in pri boleznih srca ter celo raku.  

Navadni jogurt brez sladkorja ni zgolj odličen vir probiotikov in črevesju koristnih bakterij, ki ugodno vplivajo na izboljšanje prebave in hkrati krepijo imunost. Ima tudi visoko vsebnost kalcija, ki je pomemben za močne zobe in kosti, ter beljakovin, ki so koristne za obnovo tkiv v telesu.  

Nekaj nasvetov za uporabo

Če si želite zagotoviti čim boljši okus in pridobiti zdravilne učinkovine, upoštevajte naslednja priporočila:  

Uporabite biološko in kakovostno kurkumo. Začimbe, ki so biološke, imajo navadno večjo hranilno in zdravilno vrednost na jed in na splošno.

Priporočljivo je, da izberete kakovostni organski prah kurkume ali svežo kurkumino korenino. Kurkuma ima močan okus, zato pričnite z manjšo količino, na primer s četrtino čajne žličke, ki jo po potrebi povečajte.      

Kurkumo dodobra premešajte v jogurt, da bo enakomerno razporejena, še preden dodate kakšne morebitne druge sestavine. Ne bojte se eksperimentirati z različnimi kombinacijami, ki lahko popestrijo okus. Kurkuma se na primer dobro ujema z okusi, kot so ingver, česen in limona. Katere izmed predlaganih sestavin lahko prav tako dodate mešanici jogurta in kurkume.

Vir: zadovoljna.dnevnik.hr

Preverite še:

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger