Ta močan, a pozabljen sadež raste tudi pri nas, ponuja pa nešteto pozitivnih učinkov na zdravje.
Nešplja je sadež, ki raste tudi pri nas, a jo danes redko srečamo v sadovnjakih. Čeprav smo nanjo nekoliko pozabili, bi jo morali redno uživati, saj ima ogromno pozitivnih učinkov na zdravje.
Ne spreglejte:
- Ta poceni sadež naj postane vaš najboljši prijatelj: topi kilograme ter rešuje prebavo in srce
- "Sarkopenija ni nekaj, kar doleti samo 'starčke', temveč se prične že po 30. letu starosti"
Že stari Rimljani so poznali zdravilne moči nešplje. Ta sadež naj bi izboljševal vid, krepil zdravje jeter in ledvic, lajšal bolečine v križu in sklepih, izboljševal krvno sliko ter blažil vrtoglavice in prebavne motnje. Hkrati nešplja spodbuja razstrupljanje telesa in pripomore k uravnavanju holesterola.
Sadež lahko uživamo svež, iz nešplje pa lahko pripravimo tudi sokove, čaje, marmelade, likerje ali eliksirje.
Nešpljina marmelada
Za pripravo marmelade počakajte, da nešplje postanejo mehke. Operite jih (lupiti jih ni potrebno) in narežite na koščke. Koščke položite v lonec in jih prelijte z vodo, da so pokriti. Na nizki temperaturi jih kuhajte približno tri ure. Po kuhanju nešplje precedite skozi gosto krpo in pustite, da sok izteka čez noč – ne pritiskajte jih, saj bo marmelada le tako ostala bistra. Zatem dobljeno maso stehtajte in dodajte enako količino sladkorja. Vse skupaj kuhajte, dokler se marmelada ne zgosti.
Nešpljin eliksir
Sestavine:
- 500 g zrelih nešpelj
- 2,5 dl vode
- 250 g rjavega sladkorja ali 20 g medu
- 1 l konjaka
Priprava:
Nešplje operite, odstranite peclje in jih položite v steklen kozarec. Vodo zavrite, ji vmešajte sladkor ali med ter mešanico prelijte čez nešplje. Nato dolijte konjak in vse sestavine nežno premešajte. Kozarec dobro zaprite in postavite na toplo mesto za 15 dni. Občasno kozarec pretresite. Po 15 dneh tekočino precedite in prelijte v steklene steklenice. Hranite na hladnem in temnem mestu.
Nešpljin kompot
Očistite 1 kg nešpelj in jih narežite na manjše koščke. Prelijte jih z 1 kg sladkorja, raztopljenega v pol litra vode. Vse skupaj dobro premešajte in kuhajte na nizkem ognju približno eno uro. Kompot rahlo ohladite, nato pa ga prelijte v sterilizirane kozarce in tesno zaprite. Uživajte 1 dl kompota večkrat na dan.
Vir: zdravlje.kurir.rs