Nikola Tesla je oboževal to zelenjavo: pravijo ji tudi "zeleno zlato", saj je izjemno bogata s hranili

9. 5. 2024
Deli
Nikola Tesla je oboževal to zelenjavo: pravijo ji tudi "zeleno zlato", saj je izjemno bogata s hranili (foto: Profimedia)
Profimedia

Nikola Tesla je veliko pozornosti posvečal svojemu zdravju in prehrani, zelo rad pa je užival to zelenjavo.

Nikola Tesla je poleg svojih izumov znan tudi po posebnem življenjskem slogu, s katerim naj bi se izognil 'zakisanosti telesa' in si omogočil zdravo življenje. Med drugim naj bi jedel samo dvakrat dnevno, izogibal pa se je mesu ter mastni in pretirano predelani hrani.

Njegovi obroki naj bi bili polni zelenjave, še posebej rad pa je jedel šparglje. Ta priljubljena spomladanska zelenjava je prava zakladnica kalija, kalcija, magnezija, fosforja, železa, vitamina A, C ter vitaminov B kompleksa.

Ne spreglejte:

Že v preteklosti so bili šparglji pravi trend. Francoski kralj Ludvik XIV., znan tudi kot "Sončni kralj", naj bi imel celo posebne rastlinjake za njihovo gojenje. Takrat so šparglje imenovali tudi "zeleno zlato" ter "kraljevska zelenjava".

Šparglji delujejo kot diuretik in afrodiziak. Nekateri pravijo, da lahko pomagajo tudi pri odstranjevanju celulita. Zaradi svoje bogate hranilnosti so super izbira tudi za nosečnice ter posameznike, ki imajo težave z zaprtjem, anemijo, utrujenostjo ali drugimi težavami.

Šparglje lahko pripravimo na različne načine: lahko jih popečene postrežemo kot prilogo (po želji jim dodamo feta sir), odlično pa se obnesejo tudi v raznih omakah, namazih, v kombinaciji z umešanimi jajci ali v solatah.

Vir: net.hr

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu