Novak Đoković razkriva svojo skrivnost uspeha: skrbno sledi TEM prehranskim pravilom

29. 2. 2024
Deli
Novak Đoković svoje uspehe med drugim povezuje tudi s svojim načinom prehranjevanja. (foto: Foto: Instagram/@DjokerNole/Posnetek zaslona)
Foto: Instagram/@DjokerNole/Posnetek zaslona

Novak Đoković velja za enega najboljših teniških igralcev na svetu, ki je poznan tudi po svojem zanimivem razmišljanju. 

Ponaša se z osupljivimi priznanji in pokali, med skrivnosti njegovega uspeha pa prišteva tudi prehranjevalne navade, ki jih je opisal v svoji knjigi z naslovom Serviraj za zmago. Priljubljeni teniški igralec ima s hrano poseben odnos, saj zanj hrana pomeni informacijo, ki jo skrbno izbira.

»Kako se počutite, ko pojeste nekaj nezdravega?« Začenja enega izmed poglavij v svoji knjigi. »Ne takoj, ko še čutite okus po sladkorju/soli/maščobi v ustih, ampak potem,« piše v svoji knjigi. »Ko jeste slabo hrano, telo to ve. Pošilja vam jasen in glasen signal, da ta hrana ni dobra izbira. Kakšni so ti signali? Lahko se počutite napihnjeni ali imate slabo prebavo. Morda vaša glava ni najbolj bistra ali boli.«

Ne spreglejte:

Pri prehranjevanju upošteva nekaj svojevrstnih pravil

Đokovič sledi nekaj pravilom, ki jih upošteva pri prehranjevanju, med drugim se prehranjuje brez glutensko. Prav tako so pravilam, ki jih priporoča tudi:

  • Jejte počasi in zavestno.
  • Dajte telesu jasna navodila.    
  • Pozitivno razmišljanje je lahko v življenju v veliko pomoč.
  • Stremite h kakovosti, ne količini.  

Dan pričenja s kozarcem tople vode

Đoković prične s kozarcem vode sobne temperature. Izogiba se vode z ledom, saj bi sicer s segrevanjem hladne vode telo upočasnilo prebavo in krvi ne poslalo tja, kamor je potrebna, torej v mišice.  

V prvem delu dneva se pogosto vzdrži živil, ki telesu vzamejo veliko energije za prebavo. Njegova prehrana je v tem delu lahkotnejša in predvsem uživa izdelke, kot so kvinoja, proso, divji riž in sladek krompir.

Pogosto si privošči, kakor jo sam poimenuje, skledo moči, kamor vključi mešanico semen, brezglutenskih kosmičev, sadja, jagodičja in mešanih oreščkov, ki jih polije z mandljevim mlekom.

Kosilo in večerja teniškega zvezdnika

Priljubljen teniški igralec si za kosilo med drugim pogosto privošči kombinacijo testenin brez glutena in zelenjavo z žara z olivnim olje in ščepcem soli. Temu izboru lahko sledi mešana solata, včasih pa tudi riba, če ima tekmo v popoldanskem času. Za večerjo si rad privošči beljakovine, kot so losos ali podobno.

Namesto posploševanja, usmerja v to, da vsak posameznik najde najboljši način prehranjevanja zase

Tisto, kar priljubljeni teniški igralec še poudarja v svoji knjig ni to, da želi deliti dieto, ki bi namigovala, kaj točno morate jesti in zapovedovala določena pravila.

Đoković pravi, da to ni smiselno in da je večina diet  zasnovana na domnevi, da je enak načrt prehrane primeren za vsakogar, toda to ni res. Meni, da je vsako telo popolnoma drugačno in da želi pokazati kako lahko vsak zase, kot unikat, najde najboljši način prehranjevanja.   

Povzeto po: mondo.rs

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek