To preprosto živilo pomaga pri zniževanju visokega pritiska in izboljšanju spomina (dovolj je že ena žlica na dan)

14. 5. 2024
Deli
Olivno olje, še zlasti ekstra deviško, je bogat vir vitaminov in hranilnih sestavin, ki imajo anitbakterijske in protiglivične učinke. (foto: Profimedia)
Profimedia

V naravi in prehrani je mogoče najti mnogo zdravilnih učinkovin, ki blagodejno delujejo na zdravje in dobro počutje. Med njimi je tudi olivno olje. 

Olivno olje, še zlasti ekstra deviško je bogat vir vitaminov in hranilnih sestavin, ki imajo anitbakterijske in protiglivične učinke. Zaradi antioksidantov ima to olje učinek tudi na zmanjšanje oksidativnega stresa in krepitev imunskega sistema.

Blagodejne lastnosti olivnega olja imajo koristi za zdravje srca, učinkovito pa vplivajo tudi na zniževanje holesterola LDL, torej slabega holesterola. Prav tako lahko olivno olje kot del uravnotežene prehrane in vadbe, vpliva tudi na učinkovitejše hujšanje.

Ne spreglejte:

Koristi olivnega olja za znižanje krvnega tlaka

Svetovno znani prehranski strokovnjak in avtor številnih uspešnih o učinkovitih dietah in prehrani, dr. Michael Mosley, poleg številnih koristih vsakodnevnega uživanja oljčnega olja dodaja še eno.   

Pristaš načina prehranjevanja po sredozemski dieti, pravi, da si je vsakodnevno priporočljivo privoščiti žlico oljčnega olja, saj to med drugim pomaga pri tudi pri znižanju krvnega tlaka.

Glede tega se sklicuje na raziskavo in poudarja: »V nedavni španski raziskavi, ki je vključevala več kot 12.000 ljudi, so raziskovalci ugotovili, da so imeli tisti, ki so zaužili žlico in pol olivnega olja na dan, polovico manjše tveganje smrti zaradi bolezni srca in ožilja, kar je impresivno.«

Pri tem še poudarja, da je bila povezava med uživanjem oljčnega olja in zdravstvenimi koristmi sicer ugotovljena le pri udeležencih, ki so uživali ekstra deviško oljčno olje in ne rafiniranega. Po drugi strani pa raziskava iz leta 2020 odkriva, da krvni tlak znižuje uživanje olivnega olja v kakršni koli obliki, čeprav je imelo ekstra deviško večji vpliv. 

Dnevno uživanje oljčnega olja lahko izboljša spomin in zmanjša kronična vnetja

Žlica olivnega olja na dan, lahko pripomore tudi k izboljšanju spomina. Vsaj po sodeč po raziskavi, kjer je bilo vključenih 25 starejših odraslih z blagimi težavami s spominom, ki je pokazala, da približno dve žlici ekstra deviškega olja pripomoreta k izboljšanju spomina.

Dnevno uživanje oljčnega olja lahko zmanjša tudi kronična vnetja, ki so pogosto razlog za nastanek bolezni kroničnih bolezni kot je demenca. Tovrstne bolezni se po mnenju različnih strokovnjakov najpogosteje pričnejo z vnetnimi procesi v telesu.

Glavna sestavina oljčnega olja, oleinska kislina, pa na račun številnih protivnetnih učinkov lahko koristi pri zmanjšanju tveganja za nastanek številnih bolezni, med katerimi so tudi bolezni srca in ožilja.  

Povzeto po: stil.kurir.rs

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih