Osvežilni poletni napitki

Osvežilni poletni napitki (foto: Profimedia) Profimedia
17. 8. 2011

Namesto obilne sadne kupe, si raje privoščite ledeno hladen milkšejk, goste pa pričakajte z iskrivo sadno bovlo.

Okusni napitki so hitro pripravljeni in omogočajo neskončne kombinacije z najljubšimi sestavinami.

Breskov milkšejk

Za približno 2 kozarca:

Olupite 1 breskev in jo zrežite na koščke. V električnem mešalniku jih zmeljite skupaj s 100 ml hladnega ekspresa (ali precejene turške kave), 400 ml mleka in 4 žlicami amareta (neobvezno). Milkšejk prelijte v kozarca in ga okrasite z rezinami breskve in lističi mete.

Pisana sadna bovla

Za približno 6 kozarcev:

1 kg mešanega sadja (na primer jabolka, hruške, melone, breskve, grozdje) očistite in na drobno narežite. 1 biolimeto narežite na tanke rezine.

V skledi za bovlo zmešajte sadje, limetine rezine in 2 l jabolčnega soka. Vse skupaj postavite v hladilnik za najmanj 2 uri. Tik pred serviranjem prilijte 1 steklenico penečega vina ali mineralne vode ter bovlo okrasite z vejicami sveže melise.

Jagodna bovla

Za približno 8 kozarcev:

Pripravite 500 g jagod in jih zrežite na četrtine. Oplaknite 3 vejice melise in lističe narežite na trakove. Jagode zmešajte z meliso,  2 žlicama sladkorja in 100 ml amareta. Mešanico pokrijte in postavite v hladilnik za najmanj 2 uri.

Tik pred serviranjem prilijte 1 l mineralne vode. Napitek prelijte v kozarce in jih okrasite z lističi melise ter rezinami limone.

Breskovo-marelična bovla

Za približno 8 kozarcev:

  • 500 g breskev (svežih ali iz kompota)
  • 250 g marelic (svežih ali iz kompota)
  • 750 ml vode
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 150 ml pomarančnega soka
  • 125 ml limoninega soka
  • 500 ml marakujinega soka
  • 1 steklenica penečega vina ali mineralne vode
  • sladilo (po potrebi in po okusu)

Priprava:

Očistite 500 g breskev in 250 g marelic ter jih zrežite na majhne kocke (lahko uporabite tudi sadje iz kompota). Segrejte 750 ml vode in v njej raztopite 150 g sladkorja in 1 zavitek vanilijevega sladkorja. Dodajte narezano sadje in postavite v hladilnik za najmanj 4 ure. Sadje s tekočino prelijte v skledo za bovlo in prilijte po 150 ml pomarančnega, 125 ml limoninega in 500 ml marakujinega soka. Bovlo shranite v hladilniku, tik pred serviranjem pa prilijte še 1 steklenico penečega vina ali mineralne vode.