10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Pečena buča z lečo in rikoto

Pečena buča z lečo in rikoto (foto: Profimedia) Profimedia
5. 10. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Buča je v prehrani zaščitni znak jeseni, poleg tega ima mnoge pozitivne učinke na zdravje, kar je še dodaten razlog, da se znajde na vašem jedilniku. 

Preden preidemo k receptu, preverimo, kaj lahko buča naredi dobrega za vaše zdravje: 

  • Olje iz bučnih semen vsebuje fitoestrogene - snov, ki lahko prepreči ali odpravi visok krvni tlak.

  • Že z eno skodelico narezane buče dobite dvojno mero priporočljivega dnevnega vnosa vitamina A.

  • V bučnih semenih najdete aminokislino triptofan, ki spodbudi proizvodnjo melatonina, ta pa se običajno v telesu sprošča zvečer in signalizira, da se bliža čas za spanje. 

Sedaj pa k sestavinam in pripravi okusnega obroka. Potrebuejte:

  • 750 g buče hokaido

  • 1 glavico česna

  • 2 žlici olivnega olja + nekaj kapljic

  • sol, sveže mlet črn poper

  • 2 lovorjeva lista

  • 6 žajbljevih listov

  • 240 g kuhane zelene leče

  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev

  • 200 g majhnih šampinjonov

  • 200 g rikote

  • 1 rdeč čili

Očistite bučo, jo prerežite na pol in odstranite semena. Bučo zrežite na majhne koščke, jih dajte v pekač in dodajte cele stroke česna. Nakapajte z olivnim oljem, začinite s soljo in poprom in dobro premešajte. Dodajte lovorjeva in žajbljeve liste ter vse skupaj približno 20 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj.

Kuhano lečo dajte v skledo in ji primešajte 2 žlici olja, čilijeve kosmiče, sol in poper. Očistite šampinjone in jih prerežite na pol.

Po 20 minutah peke buči primešajte lečo z gobami. Naredite prostor na sredini in tja položite rikoto. Jed pecite še približno 20 minut. Pred serviranjem jo potresite z drobno sesekljanim čilijem in poprom. Postrezite vroče.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri