Pesto v rdeči in zeleni barvi

19. 5. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Pesto je aromatična omaka, ki je v Italiji priljubljena predvsem pri testeninah, uporabimo pa jo lahko tudi drugače.

Najpomembnejše pri pripravi pesta je, da uporabimo le najboljše sestavine: sveža zelišča, kakovostni sir in ekstra deviško olivno olje. Če sestavin nimate vedno pri roki, si pesto pripravite na zalogo. Pesto naložite v majhne kozarčke in ga prelijte z olivnim oljem. V hladilniku ga lahko hranite približno dva tedna.

Dovolj je, da al dente kuhane testenine zmešate z žlico dobrega pesta in že imate nadvse okusen obrok.

Sicer pa s pestom lahko začinite tudi rižote in solate ter zelenjavo, meso in ribe z žara ali pa ga dodate sendvičem. S svojo aromo oplemeniti tudi osvežilne poletne sladice.

Rdeči pesto

V suhi ponvi brez dodane maščobe popražite 80 g pinjol. Olupite in sesekljate 3 stroke česna. 60 g črnih oliv brez koščic zrežite na rezine. Odcedite 150 g posušenih paradižnikov, vloženih v olje, in jih narežite na koščke. Potrgajte lističe z 8 vejic peteršilja in jih na grobo sesekljajte. V električni mešalnik denite pinjole, česen, olive, paradižnik, peteršilj in 100 ml dobrega olivnega olja.

Vse skupaj zmeljite v gosto pasto in jih primešajte še 100 ml olivnega olja. Pesto začinite s soljo, poprom in ščepcem sladkorja. Čez noč ga shranite v hladilniku in ga vzemite ven približno 30 minut pred serviranjem.

Zeleni pesto

Za slavni pesto alla genovese potrebujete 2 šopka sveže bazilike. Lističe potrgajte z vejic. Olupite strok česna in ga na grobo sesekljajte. V električnem mešalniku zmeljite lističe bazilike, česen in malo soli. Dodajte 50 g pinjol in jih zmeljite. Nato med mletjem postopoma prilijte 50 ml olivnega olja.

Pesta ne meljite preveč, saj mora imeti grobo sesekljano teksturo. Na koncu v pesto vmešajte 2 žlici naribanega pekorina in ga po okusu solite in poprajte. Pesto je najboljši sveže pripravljen.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri