Pravilo negativnih kalorij

Pravilo negativnih kalorij (foto: Profimedia) Profimedia
29. 9. 2016

Vse kalorije, ki jih zaužijemo, niso vedno tudi kalorije, ki jih uporabimo ali shranimo kot vir energije. Zaužito hrano v določeni meri telo porablja za prebavljanje obroka. Lažje kot je prebavljiv obrok, manj energije je potrebne za prebavo in obratno.

Prebavljanje hrane ima zmeraj za posledico določen termogeni učinek, več energije kot je potrebne za prebavo obroka, več toplote se pri tem sprosti, več kalorij smo porabili za prebavo in manj kalorij je ostalo na razpolago kot vir energije.Temu procesu pravimo termogeneza.

Zanimivo pri tem je, da nižji, kot bo vaš delež maščobe v telesu, večji termogeni učinek lahko povzročite s pametnim izborom hrane. In obratno, več maščobe kot imate, manjši termogeni učinek boste dosegli s hrano.

To je dobra novica, saj pomeni, da bolj kot boste v formi, več boste lahko jedli, ne da bi se zredili.

Kaj slabi proces termogeneze?

  • Diete s premalo kvalitetnimi beljakovinami,
  • diete s premalo ogljikovimi hidrati,
  • diete s preveč maščobami,
  • diete s premalo soli v živilih.

Kaj krepi termogenezo?

  • Diete z zadostnim številom kalorij, ki se ujemajo z vašim bazalnim metabolizmom in količno aktivnosti,
  • diete, s količino kalorij nad vašimi dnevnimi potrebami,
  • diete s pogostimi obroki,
  • diete, bogate z vlakninami iz zelenjave.

Največ kalorij porabimo pri prebavi beljakovin, tudi do 20 odstotkov. To pomeni, da če bi zaužili piščančja prsa v 'vrednosti' 1000 kcal, bi efektivno vnesli v telo le 800 kcal, medtem ko se jih 200 porabi v procesu prebave.

To velja predvsem za vso vrsto mesa in rastlinske beljakovine, medtem ko se za prebavo mlečnih beljakovin porabi bistveno manj energije.

Podobno velja za ogljikove hidrate, nekako med 10 - 12 odstotkov energije iz OH telo porabi samo za prebavo. To pa žal velja predvsem za nepredelana živila. Bolj kot je procesirana hrana, višji glikemični indeks ima, lažje je prebavljiva in manj energije telo potrebuje za njeno prebavo.

Maščobe: telo porablja zanemarljivo malo energije za prebavo maščob, tako da jih učinkovito uporabi (shrani v maščobne celice) kar 97-odstotkov. Pri tem je potrebno vedeti, da telo dejansko potrebuje le nenasičene maščobe (med drugim za porabo nasičenih maščob), nasičene maščobe zna namreč tvoriti telo samo iz presežka zaužitih kalorij.

Kaj to pomeni?

Obrok, ki vsebuje beljakovine (pretežno iz mesa), ogljikove hidrate (nizek GI in veliko balastnih snovi) ter nenasičene maščobe z omega-3), ima za posledico precejšnji termogeni učinek, zaradi česa lahko porabimo do 20-odstotkov vseh zaužitih kalorij samo za prebavo obroka.

Takšen obrok ima za posledico postopno sproščanje in manjšo količino inzulina v krvi ter večje sproščanje glukagona.

Raven sladkorja v krvi ostaja dokaj konstantna, prav tako raven naše energije, občutek sitosti je večji, zmanjša se možnost nenadnih napadov lakote, ne pride do zaviranja porabe maščob kot vira energije.

Mito Šinkovec, profesionalni osebni in kondicijski trener

Preverite, kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom.